blank

100 ezer munkahely kerülhet veszélybe Németországban az e-autókra való teljes átállás miatt

blank
blank

H I R D E T É S

Németország 2030-ra vállalta a belsőégésű autók értékesítésének leállítását. Úgy tűnik, hogy a kormányzati politikák felgyorsítják az elektromos járművekre való átállást, ami azt jelenti, hogy a teljes ellátási láncot át kell dolgozni.

Fennáll a veszélye annak, hogy az egyre növekvő automatizálás és a gyártósorokba épített mesterséges intelligencia kiszorítja a fizikai dolgozókat, és az elektromos autók eleve kevesebb időt összeszerelési időt igényelnek, mint a hagyományos benzinmotoros társaik.  A müncheni ifo gazdaságkutató intézet szerint a 2025-ig tartó fokozatos átállás különösen az autóipari beszállítók számára jelent komoly kihívást, ahol a kis-és középvállalkozások dominálnak. Az egyik legnehezebb feladat az lesz, hogy a képzettséget igénylő munkahelyek megmaradjanak, anélkül, hogy a strukturális átalakulás lefékeződne.

Az intézet becslése szerint 2025-re 175 000 autóipari munkahely kerül veszélybe – igaz, csak a benzinmotorok gyártásában 73 000 ember vonul nyugdíjba a következő években, de így is mintegy 100 000 munkavállaló állása kerül veszélybe, ha nem képzik át őket, de bárhogy is alakul – Németországnak a következő években  mindenképpen a munkanélküliség növekedésének kockázatával kell szembenéznie.

#nemetorszag #munkanelkuliseg #autogyartas #fenntarthatosag

H I R D E T É S