Close up of upset female nurse

A francia kormány októbertől ismét megemeli az ápolók fizetését

blank
blank

H I R D E T É S

A francia kormány hétfőn közölte, hogy az önkormányzati vezetőkkel folytatott konzultációt követően a koronavírus-járvány miatt nem kívánja elhalasztani a júniusra tervezett helyhatósági választásokat. Az egészségügyi tárca közben bejelentette, hogy a több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-től ismét emelkedik a fizetése.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzatokkal folytatott konzultációkon az derült ki, hogy a polgármesterek 56 százaléka támogatja a június 13-án és 20-án esedékes helyhatósági választások megtartását, Jean Castex miniszterelnök ezért ezt az álláspontot fogja képviselni a kérdésről kedden és szerdán tartandó parlamenti vitában.

Miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt az intenzív osztályokon még mindig emelkedik a súlyos betegek száma, a kormányzat megerősítette, hogy a francia közellátásban dolgozó több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-től ismét emelkedik a fizetése.

A kórházi dolgozók szakszervezeteinek többségével 2020. júliusban kötött megállapodás alapján biztosított fizetésemelés a negyedik negyedében valamivel több mint 200 millió euróba, a jövő évtől kezdve pedig évi 740 millió euróba kerül az államnak.

A mostani intézkedést megelőzően – a járvány kezdete óta – a kormány nagyjából 7,6 milliárd eurót juttatott a mintegy másfél millió egészségügyi és szociális dolgozónak (ápolóknak, idősotthonokban dolgozónak), ez átlagosan havi nettó 183 eurós emelést jelentett.

Az újabb emelésből mindenekelőtt a közkórházakban dolgozó 200 ezer ápoló részesülhet, akik egyévi munkaviszony után havi legalább nettó 45 eurós fizetésemelést kapnak, a nyugdíj előtt állók pedig csaknem 500 eurós emelésre számíthatnak a minisztérium szerint. Az otthoni ellátásban dolgozó 153 ezer ápoló egyévi szolgálat után nettó 107 euró emelésre, a nyugdíj előtt állók 353 euróra számíthatnak. Az emelésből az egészségügyi középvezetők, a gyermekgondozásban dolgozók, az egészségügyi technikai személyzet és a gyógytornászok is részesülnek.

Franciaországban egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon, ami elsősorban a lakhely körüli 10 kilométeres körzet elhagyására vonatkozó tiltást és az este 7 óra és reggel 6 óra között életben lévő kijárási tilalmat jelenti. Az iskolák még legalább két hétig zárva tartanak a tavaszi szünet miatt. Emmanuel Macron államfő korábban azt mondta, hogy május közepétől képzelhető el a korlátozások fokozatos feloldásának megkezdése.

Forrás: MTI

#franciaorszag #egeszsegugy #beremeles #koronavirus #ujranyitas

H I R D E T É S