blank

A minimálbér-emelés miatt csaknem másfél millió munkahely szűnne meg Amerikában

blank
blank

H I R D E T É S

A minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése jelentősen mérsékelné a szegénységet és növelné az alacsony jövedelmű munkavállalók millióinak keresetét, ugyanakkor fokozná a szövetségi költségvetési hiányt és visszavetné az általános foglalkoztatottságot – áll a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) tanulmányában. A jelenlegi amerikai szövetségi minimálbér 7,25 dollár (mintegy 2200 forint) óránként, ami 2009 óta nem változott.

A CBO független gazdasági elemző intézet becslése szerint a minimálbér óránként 15 dollárra emelése 2025-re 1,4 millió munkahelybe kerülne, és tíz év alatt 54 milliárd dollárral (mintegy 16 080 milliárd forint) növelné a költségvetési hiányt. Az intézmény adatai ugyanakkor azt is mutatják, hogy az intézkedés körülbelül 900 ezer embert szabadítana ki a szegénységből, és 17 millió amerikainak – csaknem minden tizedik munkavállalónak – emelné a jövedelmét.

Szakértők szerint a mostani jelentés élezni fogja az amúgy is heves vitát arról, hogy a szövetségi minimálbér növelését belefoglalják-e egy költségvetési határozatba annak érdekében, hogy elősegítsék a gazdasági fellendülést. A minimálbérről szóló vitákat évek óta azzal csillapítják az emelés ellenzői: az amerikai vállalatok már most is sok embert elbocsátanak azért, hogy magasabb béreket fizethessenek megtartott alkalmazottjaiknak.

Forrás: MTI

#usa #minimalber #foglalkoztatottsag #jovedelem #munkahely

H I R D E T É S