blank

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

blank
blank

H I R D E T É S

Tavaly március óta először csökkent 500 ezer alá az új segélykérők száma, de még mindig messze meghaladja a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket, amelyet egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak tekintenek elemzők. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6,867 millióhoz viszonyítva azonban több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.
   

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg – akkor 665 ezren kértek első alkalommal munkanélküli segélyt.

Az amerikai gazdaság most viszont újult erővel lábal ki a pandémiás válságból, gyorsan javul a közegészségügyi helyzet, emelkednek a fogyasztók kiadása, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot.

A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére. Ennek hatására is az első negyedévben 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Ez a második legerősebb ütem 18 év alatt, ezt csak a tavalyi harmadik negyedév múlja felül, amikor a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felélénkülés 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.

Forrás: MTI

#munkanelkuliseg #jarvany #gazdasag #amerika

H I R D E T É S