blank

A hazai árak többszöröséért tudnak csak lakást bérelni a külföldön tanuló diákok

blank
blank

H I R D E T É S

Idén is több ezer magyar diák tanul majd külföldi egyetemeken, akik a megélhetési költségekkel most szembesülnek először. Mivel az egyik legnagyobb költség a szállás, ezért az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy a hazai egyetemvárosokra idén jellemző albérleti díjak miként viszonyulnak a népszerű európai egyetemvárosok áraihoz.

Az idei év első hat hónapja során kötött bérleti szerződések alapján Budapesten az egyszobás garzonlakások havonkénti átlagára 100 ezer forint körül alakult, vidéken ugyanez 70 ezer forintba került. A kétszobás lakások bérleti díja Budapest belvárosában a legmagasabb, itt átlagosan 168.500 forintért lehetett bérelni, míg Budán 147.500 forint volt a bérleti díj.

Londonban a numbeo.com adatai szerint már a külső városrészekben is 420-672 ezer forintnak megfelelő brit fontot kell egy kis egyhálós apartmanért fizetni. A nemzetközi rangsorban előkelő helyen álló Manchesteri Egyetemen a hallgatók ennél lényegesen kevesebbet fizetnek az albérletért, hiszen egy nem központi elhelyezkedésű egyhálós apartmanért havonta 210-330 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek – írja a Piac és Profit.

Írország fővárosában gyakorlatilag a londoni albérleti díjszint érvényes, Hollandiában Amszterdam a legdrágább, itt 360-540 ezer forintnak megfelelő euróért vehet ki az egyetemista – nem központi helyen – egy egyhálós lakást.

Párizsban 317 ezer forintnak megfelelő euróért lehet nem központi fekvésű kis albérletet kapni, míg Lyonban az átlagos bérleti díj 176 ezer forintnak megfelelő euró. Bécs szintén népszerű az egyetemi hallgatók körében, itt is nagyjából 200 ezer forinttól indulnak a külső kerületekben a kis lakások, az átlag 240 ezer forintnak megfelelő euró két szobáért. A híres bajor egyetemvárosban, Münchenben még drágább a lakásbérlet, az átlag a városközponttól távolabbi fekvésű lakások esetében 360 ezer forintnak megfelelő euró.

Fotó: Envato

#ingatlanpiac #alberlet #kulfold #felsooktatas

H I R D E T É S