blank

Amennyivel nőtt a tanárok száma, annyival kevesebb a diák Szerbiában

blank
blank

H I R D E T É S

Nagy-Britanniában ezer középiskolás oktatását átlagosan 55 tanár látja el, míg Szerbiában 94. A túlfoglalkoztatottság egyre nagyobb méreteket ölt, amelyhez a demográfiai helyzet és a diáklétszám csökkenése is hozzájárul.

A múlt tanév végén több mint 148 ezer pedagógus dolgozott az oktatásügyben Szerbiában, a számuk pedig már évtizedek óta folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a diáklétszám csökken.

Ha az 1991-es és a 2011-es népszámlálás adatait vetjük össze, kiderül, hogy 30,6 százalékkal csökkent az iskoláskorú gyermekek száma Szerbiában, míg ugyanebben az időszakban 29,7 százalékkal nőtt a tanügyi dolgozók száma.

Így történhetett meg, hogy ma már gyakori eset, ha a tanároknak nincs meg a normájuk, és arra is van példa, hogy egy munkanorma három pedagógus között oszlik szét. Ők csökkentett fizetést kapnak, de az összesített jövedelem tekintetében így egy tanári fizetés jóval többe kerül az államnak. Ez vezetett ahhoz, hogy az oktatásügyünk jelenleg kevésbé hatékony, csak drágább – írja a Magyar Szó.

Fotó: Envato

#oktatas #pedagogusok #szerbia

H I R D E T É S