blank
industrial factory worker working in metal manufacturing industry

Áprilisban rekordszinten az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

blank
blank

H I R D E T É S

Elsősorban a kereslet növekedésének hatására áprilisban már a második egymást követő hónapban rekordszintre emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Áprilisban az előző havi 62,5 pontról 62,9 pontra nőtt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben.    

Az áprilisi mutató a legmagasabb a felmérés 1997 júniusi elindítása óta. Az áprilisi index előzetes értéke még ennél is magasabb, 63,3 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a csökkenését.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már a tizedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos szint fölött áprilisban.

Áprilisban a vizsgált hat euróövezeti országból háromban került rekordmagasra a feldolgozóipari BMI: Hollandiában 67,2 pont, Ausztriában 64,7 pont, Olaszországban pedig 60,7 pont lett.

Jól teljesített a spanyol feldolgozóipar is, áprilisi BMI mutatója 256 hónapos csúcsra nőtt.

Eközben a német feldolgozóipari BMI a márciusi 66,4 pontról kéthavi mélypontra, 66,2 pontra csökkent, a francia BMI ugyancsak kéthavi mélypontra, 58,9 pontra süllyedt áprilisban a márciusi 59,2 pontról.

Forrás: MTI

#eu #feldolgozoipar#gazdasag

H I R D E T É S