blank

Ausztria enyhít a korlátozásokon: karácsonytól már síelni is szabad

blank
blank

H I R D E T É S

A kijárási korlátozás az eddig 24 óra helyett hétfőtől este nyolc és reggel hat közötti időszakban van érvényben. Reggel hat és este nyolc között találkozhatnak egymással két különböző háztartás tagjai.

Hétfőtől újra járhatnak óvodába az óvodáskorú és iskolába az iskolaköteles gyerekek, a felsőbb osztályok és egyetemisták azonban biztosan (a középiskolás végzősök kivételével) távoktatásban tanulnak az ünnepekig. A tíz év feletti gyerekeknek kötelező maszkot viselniük az iskolában, az órákon is hétfőtől.

Minden bolt nyitva lehet, kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, december 24-től engedélyezettek az olyan egyéni kültéri sportok, mint a síelés vagy a korcsolyázás, ekkortól nyithatnak az állatkertek is. Újra fogadhatnak vendégeket a fodrászok, a masszőrök, a szolgáltatások esetén vendégenként tíz négyzetmétert kell számolni.

Ünnepségeket legfeljebb tíz fő részvételével lehet tartani karácsonykor és újévkor, sőt a kijárási korlátozást is feloldhatják majd az ünnepekre.

A veszélyes területnek számító országokból való beutazás esetén (az ingázók kivételek) továbbra is kötelező a tíz napig tartó karantén, de öt nap után már teszteltethetik magukat. Jelenleg Magyarország is a veszélyes országok közé tartozik, mert 14 napos időtávon százezer lakosra vetítve több mint száz fertőzöttünk van.

Heti tesztelést írnak elő az egészségügyi dolgozókra is, ha ez elmaradna, feltétlenül szükséges FFP2-es maszkot viselni (ugyanez az előírás áll a szociális otthonokra is). Azok a betegek, akik egy hétnél több időt töltenek bent, hetente egy látogatót fogadhatnak, kiskorúak és sérültek pedig heti kettőt. Bizonyos esetekben ettől eltérnek a szabályok, például a szülő nők esetében.

Az idősotthonok dolgozóit hetente kell tesztelni, az újonnan beköltöző lakóktól negatív tesztet kell kérni, ez igaz a látogatókra is. Lakónként hetente csak egy látogató engedélyezett. Kiskorú vagy sérült lakók esetén két látogatót is beengedhetnek hetente.

Ugyanakkor az edzőtermek még nem látogathatók, a kulturális események tiltottak, nem lesznek karácsonyi vásárok, és a mozik is zárva tartanak. Továbbra sem engedélyezettek a testkontakttal járó amatőr sportok, mint amilyen a foci. A hoteleknek és éttermeknek még várhatóan január hatodikáig zárva kell tartaniuk.

Forrás: https://apps.derstandard.at

https://www.krone.at/2289316

#Ausztria #jarvany #korlatozasok #teszteles #karacsony

H I R D E T É S