blank

Ausztriában egyre távolodik a lockdown feloldásának dátuma – péntektől csak regisztrációval lehet belépni az országba

blank
blank

H I R D E T É S

A politikusok napok óta küzdenek az iskolák és éttermek megnyitásának érdekében, de a brit koronavírus-mutáció mindent felforgatott.

Az iskoláknak január 18-án, a kiskereskedelemnek és a gasztronómiának január 25-én kellett volna újraindulnia. Kellett volna. Ezt azonban felülírta a járványhelyzet alakulása, főként az új vírusvariáns megjelenése az országban.

A Kurier szerint értékelni kell a helyzetet, különös tekintettel a más európai országokban növekvő fertőzésszámokra. Vegyük például Németországot, ahol már húsvétig tartó hosszabbításról beszélnek. A lap szerint elképzelhető, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár – mint korábban gyakran tette – német szomszédja példáját követi majd.

A kereskedelem várhatóan január 25-én tényleg újból megnyílik, mert ott alacsonyabb a fertőzésveszély gyanúja. Ezzel szemben az iskolák és vendéglátóegységek valószínűleg zárva maradnak.

Péntektől kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is. A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból – például temetés – beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban. Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából – amennyiben átrepül Finnországba – a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba. Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mail-t, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről. A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni. A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

Forrás: https://kurier.at, MTI

#ausztria #lockdown #jarvany #mutansvirus #fertozes #kereskedelem

H I R D E T É S