Passenger airplane flying in the sky

Június második felében kezdhetjük el használni a digitális zöld igazolást

blank
blank

H I R D E T É S

Európai politikusok azt kérik, hogy ne kínáljon lehetőséget semmilyen szempontból az a dokumentum, amelynek bevezetésétől például az utazások megkönnyítését remélik. A digitális zöld igazolást az eredeti tervektől eltérően csak június 21. után lehet használni.

Addig sok kérdésre kell választ adni, például a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban. Tineke Strik, holland zöldpárti politikus amiatt aggódott, hogy a tagállamok vajon egyenlően kezelik-e majd a saját és a többi uniós tagállam polgárait.

“Amikor majd a tagállamok ezt a tanúsítványt a saját területükön is használják, például az éttermek látogatásához vagy más szolgáltatásokhoz, akkor sem tehetnek különbséget az uniós állampolgárok és a saját állampolgáraik között. A tanúsítvány használata során az EU-s polgároknak ne legyen szükségük arra, hogy amikor átlépnek egy határt, újabb dokumentumot kell mutassanak a szolgáltatások igénybevétele érdekében” – érvelt a politikus.

Az igazságügyi biztos azt hangsúlyozta, hogy a digitális zöld bizonyítvány nem egyszerű oltási útlevél. És nem is kötelező, mivel az emberek választhatják például azt, hogy karanténba mennek. A biztos ígéretet tett arra, hogy javaslatukban az egyenlőség szempontjait fogják érvényesíteni.

A Bizottság nagyon keményen dolgozik annak biztosítása érdekében, hogy az európai népesség széles körű beoltása mellett megelőzze azok hátrányos megkülönböztetést, akik még nem rendelkeznek oltással. A javaslat nemcsak az interoperábilis oltási tanúsítvány biztosításának ellenőrzését és elfogadását foglalja magában, hanem a negatív teszt elfogadását és a koronavírusból már felépült személyek igazolását is” – jelentette ki Didier Reynders.

Sok képviselő amellett is érvelt, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a tesztek lehetőleg ingyenesek vagy nagyon olcsóak legyenek. Szerintük ezt uniós szinten kell szabályozni.

Forrás: euronews.com

#eu #oltas #zoldigazolas #teszt #koronavirus

H I R D E T É S