blank

Karanténba kell vonulniuk és negatív tesztet kell felmutatniuk az Egyesült Királyságba utazóknak

blank
blank

H I R D E T É S

A brit kormány mától átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba. Mindkét intézkedés brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor vált hatályossá.

London tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből eddig karanténkötelezettség nélkül be lehetett utazni az Egyesült Királyságba. A Magyarországról beutazók számára a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségének felfüggesztése nem jelent változást, hisz szeptemberben Magyarország lekerült a karanténmentesített országok listájáról.

A mától kötelezővé tett negatív koronavírusteszt 72 óránál nem lehet régebbi, a leletet angolul, franciául vagy spanyolul kell kitölteni. Az utazóknak a teszteredmények eredeti példányát kell felmutatniuk nyomtatott vagy elektronikus formában. Emellett mindenkinek ki kell töltenie az angliai tartózkodási helyszínt rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form) is. Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét, és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A dokumentumokat a légitársaságok, illetve a vasúti és a kompvállalatok is ellenőrzik. Aki nem tesz eleget az előírásnak, 500 font pénzbírsággal sújtható.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól. Továbbra is van lehetőség azonban a karanténidőszak lerövidítésére, ha az utazók az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív.

Forrás: MTI

#nagybritannia #koronavirus #teszt #utazas #karanten

H I R D E T É S