blank

Késik az első európai Tesla-gyár beindítása

blank
blank

H I R D E T É S

A tervezett júliusi kezdés helyett legkorábban az év végén indulhat a termelés az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla Berlin mellett épülő első európai üzemében, ami 12 ezer új munkahelyet teremt – írták kedden német lapok.

Az építkezésre váratlanul ellátogató cégvezető, Elon Musk újságíróknak elmondta, hogy “remélhetőleg” az év végén elindul a munka, de nehéz pontos előrejelzést adni, mert “autót csak akkor lehet gyártani, ha megvan hozzá az összes alkatrész”. Nyilatkozata arra utalhat, hogy nehezen halad a megvalósulás felé a legújabb terv, miszerint egy akkumulátorgyártó üzem is lesz majd a 300 hektáros területen, amelyen tavaly nyáron kezdődött a Gigafactory 4 nevű gyár építése.

Eredetileg présüzemet, karosszériaüzemet és fényező üzemet terveztek a gyártmányok összeszerelésére szolgáló csarnokok mellett. A frissített tervek szerint az új üzemrészben nem csupán akkumulátorcellákat gyártanak majd, a részleg fejlesztési központ is lesz, ahol kikísérletezik a többi között az úgynevezett száraz elektródás akkumulátor tömeggyártási eljárását.

A másfél éve bejelentett, négymilliárd dolláros (1160 milliárd forint) beruházás így nagyban átalakult, és a változtatásokhoz a hatóságok hozzájárulását is meg kell szerezni. Az akkumulátorüzemhez szükséges engedélyek kiváltása legalább három hónappal meghosszabbíthatja az engedélyeztetési eljárást, és az is előfordulhat, hogy ismét el kell indítani a lakossági egyeztetést, amelyet tüntetések és bírósági eljárások kísértek.

Az első európai Tesla-gyárban a Model Y új változata készül majd, a tervek szerint évente 500 ezer darab, vagyis nagyjából percenként egy. A beruházás mintegy 12 ezer munkahelyet teremt. Az üzemet a Grünheide nevű településnél építik, Berlin határától alig 10 kilométerre délkeletre, a német főváros körüli autópálya-körgyűrű és az új nemzetközi repülőtér mellett.

Forrás: MTI

#autoipar #munkahelyteremtes #tesla #nemetorszag

H I R D E T É S