blank

Magyart idénymunkásokat is érintenek az osztrák leépítések

blank
blank

H I R D E T É S

A járvány miatt megrövidült téli turisztikai szezon újabb elbocsátási hullámhoz vezet Ausztriában, derül ki az ORF magyar nyelvű beszámolójából.

Sok dolgozót nem hívnak vissza a téli szezonra az osztrák turizmus és vendéglátás területén – – írja a GD Consulting. A síközpontok éttermei és szállodái január közepéig zárva lesznek, ez is további elépítéseket eredményezhet.

A foglalkoztatási statisztikára hatással van az is, hogy ha az ausztriai magyar dolgozót a magyar hatóság kötelezi házi karanténra, erre az időre osztrák munkaadója nem kap bérkiegészítést az államtól, így a vállalkozó sokszor inkább elküldi az ingázó munkavállalóját.

Ausztriában az elmúlt évek átlagában 90-100 ezer magyar dolgozott legálisan, nagy részük a turizmus és építőipar területén. Mivel nagy arányú a szezonálisan foglalkoztattak száma az osztrák turizmusban, így az idényjellegű munkavállalók helyzete a legbizonytalanabb.

Ugyanakkor a szállodák teszteltetnék a vendégeket, hogy kinyithassanak

A helyi Kereskedelmi Kamara szorgalmazza az ausztriai szállodák megnyitását. Az Osztrák Szállodaipari Szövetség elnöke szerint nem várhatnak tovább az oltásra. A koncepciójuk, melyet már az illetékes minisztériumok felé is kommunikáltak, gyakorlatilag a következő: a hotelek hetente teszteltessék az alkalmazottakat, a vendégek pedig saját felelősségre önmagukat érkezésük előtt. Ezzel biztosítanák az iparág működését a lockdownok ellenére.

Forrás: orf.at, kurier.at, wienerzeitung.at

#ausztria #idenymunka #leepites #turizmus #jarvany #teszt #oltas

H I R D E T É S