blank

Mától Ausztriában is újabb, szigorú szabályozások lépnek érvénybe

blank
blank

H I R D E T É S

Az intézkedések november 3-án 00:00 órakor lépnek hatályba és – a kijárási tilalmat kivéve, mely egyelőre 12-éig szól – november 30-ig érvényesek.

 • Este 8 és reggel 6 óra között Ausztria területén csakis akkor hagyhatjuk el lakhelyünket, ha életünk vagy tulajdonunk közvetlen veszélyben van, támogatásra szoruló személyeken segítünk, vagy családi kötelezettségeknek teszünk eleget, esetleg a mindennapi élethez szükséges alapszükségleteket elégítünk ki, munkánkhoz vagy tanulmányinkhoz muszáj elhagynunk otthonunkat, illetve, ha kinti sporttevékenységet végzünk.
 • Ugyanakkor nyilvános helyeken egy méternyi távolságot kell tartanunk mindenkitől, akivel nem élünk egy háztartásban, valamint kötelező a maszkhasználat minden zárt térben 6 éves kor felett. Kivételt képez az az idő, amíg ételt fogyasztunk.
 • A kereskedelemre az a szabály vonatkozik, hogy vásárlónként 10 m²-t kell biztosítani, a 10m²-nél kisebb területtel rendelkező üzleteknél pedig csak egy vásárló tartózkodhat egyszerre a boltban. A távolságtartás és a maszkhasználati kötelezettség itt is érvényes.
 • Továbbra is nyitva lehetne a szépség-, tetováló-, fodrász- és masszázsszalonok, de ha a kuncsaft nem tudja betartani a védőtávolságot vagy felvenni a védőmaszkot, akkor megfelelő óvintézkedéseket kell tenni a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.
 • Ahol lehetséges, ott a munkavégzést otthonról kell megoldani. Amennyiben nem megoldható, úgy a munkahelyen legalább egy méter távolságot kell tartani az emberek között, kivéve, ha a fertőzést kockázatát megfelelő védőintézkedésekkel (például csapatok létrehozásával, válasz- vagy plexifalak felszerelésével) lehet minimalizálni.
 • A tömegközlekedési eszközökön és repülőgépeken lehetőség szerint be kell tartani a minimális távolságot. A maszk használata kötelező a földalatti állomásokon, peronokon, megállókban, vasútállomásokon és repülőtereken, valamint azok csatlakozó szerkezeteiben is. A telekocsi, a taxik és hasonló szolgáltatások továbbra is alkalmazhatók, ha minden üléssorban csak két embert szállítanak, beleértve a sofőrt is. Ez vonatkozik az autósiskolákra is. A száj és az orr védelme kötelező.
 • Az óvodák, az általános iskolák, valamint a politechnikai iskolák és a speciális iskolák továbbra is tantermi oktatást tartanak, a felső tagozat, a műszaki főiskolák és az egyetemek áttérnek a távoktatásra.
 • A kórházakban és szanatóriumokban, valamint az idősotthonokban a dolgozóknak – a rendelkezésre állás függvényében – minden héten negatív PCR- vagy antigénteszt-eredményt kell bemutatniuk, vagy alternatívaként folyamatosan megfelelő légzőkészüléket kell viselniük. A látogatókra is szigorú szabályok érvényesek.  
 • A vendéglátóegységek csak reggel 6 és 20 óra között kínálhatnak élelmiszert elvitelre, a helyben fogyasztás nem megengedett. Az ételkiszállítás a nap 24 órájában engedélyezett. Szálláshelyeket csak kivételes esetekben lehet használni, főként szakmai célokra.
 • A szabadidős és kulturális tevékenységek továbbra is tiltottak, a könyvtárak kivételével az ilyeneket kínáló intézmények zárva tartanak. A látogatónkénti 10 m²-es szabály itt is érvényes. A parkok nyitva maradnak.
 • A rendezvények általában tilosak. Ez nem foglalja magában a szakmai találkozókat, bemutatókat (feltéve, hogy betartják a minimális távolságokat és a maszkot száj- és orrvédelmet viselik), a temetéseket legfeljebb 50 fővel, a magánlakásokban tartott találkozókat és a profi sporteseményeket, melyeket közönség nélkül tartanak meg.
 • A fedett sportlétesítmények a rendelet időtartama alatt zárva maradnak, csak élsportolók számára elérhetők. Az egyéni és a szabadidős szabadtéri sportok továbbra is megengedettek, ha a sport-specifikus gyakorlat során nincs fizikai érintkezés. A szükséges, legalább egy méteres biztonsági távolságokat be kell tartani.

Forrás: https://www.sozialministerium.at

Szerző: T.M.

#Ausztria #korlatozas #jarvany #kijarasitilalom

H I R D E T É S