blank

Mától egész Angliában zárlat van – utazni sem lehet

blank
blank

H I R D E T É S

A kedden nulla órától érvénybe lépő intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében.

Februárra minden veszélyeztetett megkapja az oltást

Johnson hangsúlyozta, a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból már február közepére mindenkinek beadják a vakcina első dózisát. Ez azt jelenti, hogy másfél hónapon belül az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike részesül a védőoltásban – mondta.

Egyelőre kell a szigorítás

Johnson kiemelte, hogy mindez lehetővé teszi majd számos korlátozás feloldását, de most még szükség van az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokra.

Mától Anglia lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatja el otthonát, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény elől kénytelen menekülni. Munkába is járhatnak azok, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A munkába utazástól eltekintve azonban mindenkinek törekednie kell arra, hogy faluján, községén belül maradjon, vagy abban a városrészben, ahol lakik.

Az iskoláknak a február közepén esedékes télvégi szünetig online oktatásra kell átállniuk – bár az óvodák nyitva maradhatnak -, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk. Az élsport tervezett rendezvényeit – köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit – ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani.

A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni.

A rendelet megfogalmazása szerint az Angliában lakók nem hagyhatják el otthonukat azért, hogy velük nem egy háztartásban élő emberekkel közterületen, összejövetel céljából találkozzanak.

A korlátozást a mutáns vírus indokolja

A korlátozás egész Angliára egységesen kiterjed. Az indok, hogy a koronavírus decemberben azonosított új variánsa a szakértői vizsgálatok szerint 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábban izolált változatok.

Utazni nem lehet se ki, se be

Február 8-ig nincs közvetlen repülőjárat Magyarország és Nagy-Britannia között, a szigetország teljesen lezárta határait. Január 5-ig csak Franciaországon keresztül lehetett belépni az országba. A magyar külügy arra figyelmeztet, hogy az utazás előtt érdemes tájékozódni, mert óráról órára változhatnak a beutazást érintő szabályok.

Frissítés (kedd 12.30):

A kormány döntése értelmében kedd éjféltől Magyarország nemzetközi légikikötői ismételten fogadhatnak az Egyesült Királyság területéről induló, személyforgalmi menetrend szerinti, illetve nem menetrendszerű polgári légi járműveket – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes azt mondta: az Egyesült Királyság területéről induló polgári légijárművek leszállási tilalmának fenntartása – amelyről kormányrendelet intézkedett – már nem indokolt.

Fotó: MTI/EPA

Forrás: MTI

#anglia #koronavirus #zarlat #Johnson

H I R D E T É S