blank

Még több bevándorló érkezhet Európába

blank
blank

H I R D E T É S

Saját érdekeit szem előtt tartva „munkaerő-migrációs” tervet dolgoz ki az Unió. Az EP képviselők tegnap nagy többséggel fogadták el azt a jelentést, amelyben leszögezik, hogy szükség van a legális migrációs csatornák létrehozására, mert az előmozdítaná a szabályos bevándorlást, megszüntetné az egyes ágazatok munkaerőhiányát, és segítene felszámolni az embercsempészetet.

A képviselők többsége szerint a meglévő uniós és nemzeti jogszabályokat felül kellene vizsgálni, hiszen azok az unión kívüli országokból érkezők esetében csak a magasan képzett és a multinacionális vállalatoknál dolgozókra terjednek ki, míg az alacsonyabb képzettségű munkavállalókra csak az idénymunkásokról szóló irányelv vonatkozik.

Az úgynevezett „saját kezdeményezésű” EP-jelentés szerint a biztonságos, szabályos és jogszerű bevándorlás a küldő és a fogadó ország számára előnyökkel jár. Az “agyelszívást” az úgynevezett körkörös migráció bevezetésével kezelnék. Ilyenkor a munkavállaló bizonyos idő múltán visszatér országába, ahonnan később ismét távozhat munka céljából.

A képviselők a tagállamok ágazati munkaerőhiányának jobb kezelésére az összes ágazatot és foglalkoztatási szintet lefedő készségbázis létrehozást indítványozzák a munkakeresők és a munkaadók számára, ez kiterjedne az EU-n kívüli országokból érkezőkre is. A jelentés emellett az oklevelek, bizonyítványok és egyéb szakmai képesítések értékelésének és elismerésének elősegítését és felgyorsítását is javasolja.

Forrás: MTI

#unió #ep #bevandorlas #munkaeropiac #foglalkoztatas #gazdasag

H I R D E T É S