International certificate of vaccination

Mit takar pontosan az EU „zöld oltási tanúsítványa” és hogyan működik majd?

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság (EB) nemrég benyújtotta az úgy nevezett „zöld oltási tanúsítvány” vagy „zöld útlevél” tervét, mely dokumentumnak a célja, hogy elősegítse az Európai Unión (EU) belüli mozgásszabadság helyreállítását a COVID-19 járvány idején. Ezt csakis a járványidőszakban használnák, később nem lenne rá szükség.

“A digitális zöld tanúsítvánnyal biztosítjuk, hogy az uniós polgárok és családtagjaik biztonságosan és minimális korlátozásokkal utazhassanak ezen a nyáron. A dokumentum azonban nem lesz a mozgás szabadságának előfeltétele, és semmilyen hátrányos megkülönböztetést sem jelent” – mondta ennek kapcsán Didier Reynders igazságügyi biztos.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, a dokumentum a jövőben minden EU-országban érvényes lesz, és olyan országok számára is elérhető, mint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc.

Az igazolást állampolgárságuktól függetlenül, ingyenesen adnák ki az uniós polgároknak és családtagjaiknak, valamint az EU-ban tartózkodó harmadik országok állampolgárainak és a más tagállamokba utazni jogosult látogatók számára is.

Az „oltási igazolás” eredeti elképzelésének egyik problémája viszont az, hogy diszkriminálhatja azokat az embereket, akik bármilyen okból nem tudnak, vagy nem akarnak oltást kapni. Az EB javaslata ezért olyan tanúsítványt ír elő, amely egyéb lehetőségeket is tartalmaz, például olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy az illető felépült a betegségből. Vagyis egyszerre elérhetők lesznek rajta keresztül oltási, orvosi, valamint negatív tesztigazolások is.

A tanúsítványt csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal oltottaknak adják ki. Az egyes tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy kiterjesztik azokat más oltásokra is, amelyeket az uniós hatóság nem hagyott jóvá. Például az olyan országok, mint Magyarország, ahol már használják az orosz Sputnik V és a kínai Sinopharm szérumait.

A cél az, hogy a nyáron már igényelni lehessen az igazolást, ehhez a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek (EP) gyorsan jóvá kell hagynia a javaslatot.

Persze nem mindenki lelkesedik az oltási bizonyítvány gondolatáért: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is kétségeket fejezett ki ezzel kapcsolatban.

Forrás: https://de.euronews.com

#eu #oltasiigazolas #koronavirus #mobilitas

H I R D E T É S