blank

Nagyszabású razzia az emberkereskedelem ellen

blank
blank

H I R D E T É S

Emberkereskedőket vettek őrizetbe és több száz kizsákmányolt munkást azonosítottak Európa-szerte – a művelet keretében 229 embert, köztük 73 emberkereskedőt vettek őrizetbe, és 630, főként illegálisan vagy alacsony bérért dolgoztatott munkást azonosítottak Európában.

Az Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol tájékoztatása szerint az egész Európára kiterjedő, május vége és június eleje között tartott egyhetes műveletben részt vevő országok illetékes hatóságai csaknem ötezer házkutatást tartottak, mintegy 16 ezer járművet és több mint 56 ezer embert ellenőriztek.

A főként alacsony végzettséget igénylő, gyakran illegális foglalkoztatásra összpontosító, összehangolt akciót követően 750 ember ellen indítottak vizsgálatot, közülük 150 esetben emberkereskedelemmel kapcsolatosan.

Az Europol arra figyelmeztetett, hogy koronavírus-járvány miatt a rászorulók az alacsony bérezés mellett egészségüket veszélyeztető munkakörülményeket is elfogadnak. A munkáltatók gyakran zsúfolt munkakörnyezetben, rossz higiéniai körülmények vagy az egészségügyi felügyelet teljes hiánya mellett dolgoztatják az embereket.  A kizsákmányolás kockázata ágazatonként eltérő, de jellemző, hogy a túlórákat egyáltalán nem fizetik ki. Az unión kívüli országok állampolgárai kiszolgáltatottságát gyakran növeli, hogy az Európai Unióba történő utazásuk költségei miatt adósrabságba kerülnek.

Az emberkereskedelmet az Európai Unió Alapjogi Chartája kifejezetten tiltja. Az irányelv a bűncselekmény büntetési tételének felső határát legalább 5 év szabadságvesztésben állapítja meg, ill. súlyosbító körülmények fennállása esetén legalább 10 évben, például, ha a bűncselekményt különösen kiszolgáltatott áldozatok – például gyermekeksérelmére vagy bűnszervezet keretében követték el.

Forrás: MTI

#europol #bunozes #emberkereskedelem #charta

H I R D E T É S