fenntarthatóság

Németország szinte az összes klímacélt eléri – a járványnak köszönhetően

blank
blank

H I R D E T É S

A szövetségi kormány 2020-as mérlege jó – de ez elsősorban a világjárványnak köszönhető. A problémás területek továbbra is fennmaradnak.

A 2019-es klímavédelmi törvény értelmében meghatározzák az üvegházhatású gázok felső határát különböző iparágakban. Ha egy ágazat meghaladja a kitűzött célokat, az azért felelős minisztériumnak gyorsan intézkedéseket kell hoznia az éghajlatváltozás helyreállításához.

2020-ban mintegy 739 millió tonna üvegházhatású gáz szabadult fel Németországban, ami körülbelül 8,7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. 1990-hez képest a kibocsátás 40,8 százalékkal csökkent. A pozitív változás legfőbb oka azonban nem a gazdaság és a társadalom spontán zöldülése, hanem a pandémia: a leállások és a gyenge gazdaság miatt Németország energiafogyasztása, forgalmi volumene és ipari termelése csökkent, ez pedig az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentette.

Vagyis azt még nem lehet megmondani, mennyire hatékony a németek klímavédelmi törvénye. Hisz annak a ténynek, hogy a kormány 2020-ban elérte szinte az összes éghajlati célkitűzését, nem sok köze van ahhoz a fegyelmező hatáshoz, amelyet a törvény állítólag az éves követelményei révén gyakorol. Hogy a kormány valóban képes-e környezettudatosságra kényszeríteni a társadalmat és a gazdaságot, az csak akkor lesz látható, amikor a koronavírus-járvány véget ér.

Forrás: https://www.spiegel.de

#nemetorszag #jarvany # klimavedelem #gazdasag #fenntarthatosag

H I R D E T É S