blank

Szerb alkalmazottak mentik meg a görög éttermeket ?

blank
blank

H I R D E T É S

Ezt se gondoltuk néhány éve: munkaerőhiánnyal küzd Görögország, ahol a magas állami támogatások és a külföldiek számára vonzó minimálbér miatt külföldről toboroznak olcsóbb munkaerőt.

A járvány világszerte arra kényszerítette a gazdaságokat, hogy segélycsomagokkal lökést adjanak a vállalkozásoknak. A vendéglátásban foglalkoztatott görögök havonta 500 euró állami támogatást kapnak. Figyelembe véve, hogy a minimálbérük 650 euró körül mozog, és hogy manapság a pincérek és pultosok zöme minimálbért kap, sokan úgy döntöttek, hogy otthon maradnak és inkább az állami segélyből élnek.

Szerbiában viszont a görög minimálbér jó fizetésnek számít, ezért – hazai dolgozó híján – egyre több görög étterem toboroz munkaerőt az egykori Jugoszláviából, de a szerbek mellett a szintén olcsó munkaerőnek számító albán és bolgár munkásokat is szívesen alkalmazzák a görögök.

Norvégiában hasonló trendet figyelhetünk meg, ugyanis az észak-európai országban szintén munkaerőhiány lépett fel a vendéglátóiparban. Emiatt a norvégok a múlt hónap folyamán enyhítettek az országba való belépési korlátozásokon annak érdekében, hogy odavonzzák azokat a munkavállalókat, akik feltétlenül szükségesek a következő négy hónapban ahhoz, hogy a vállalatok késedelmek és kimaradások nélkül dolgozhassanak.

Az Egyesült Királyságban a mezőgazdaságban lehetnek komoly gondok  – a betakarítás a következő egy-két héten kezdődik, de  a vízumengedélyekkel kapcsolatos problémák, valamint a hazai munkaerő hiánya miatt úgy fest, hogy már a szezon legelején munkavállalók nélkül marad a szigetország.

Forrás: Vajdasag.ma

#vendeglatas #gorogorszag #szerbia #norvegia #munkaerohiany

H I R D E T É S