Tárgyalás
Forrás: Envato

Kell-e véleményt nyilvánítani a kollégákról, ha a főnök ezt elvárja?

blank
blank

H I R D E T É S

Trükkös kérdés. A konyhában egy kávé mellett, videókonferencia közben, a dohányzóba kilépve, gyakorlatilag bárhol nekünk szegezheti a kérdést, érdeklődhet a felettes a felől, mit is gondolunk a munkatársakról. Jól vigyázzunk, a válaszadás minden esetben kellő körültekintést igényel!

Ismerős, rendkívül kellemetlen szituáció: a főnök tudni akarja, a neki dolgozók vajon milyen véleménnyel vannak a legutóbb toborzott újoncról, vagy akár egy „régi motorosról”. De szabad-e rákérdeznie, illetve kell-e a kollégáknak válaszolni? Ezt nyilván sok körülmény befolyásolhatja, de munkajogászok szerint egy ilyen beszélgetés alapvetően a vezető gyengeségét mutatja, abszolút tabu kellene, hogy legyen. A mindennapi életben viszont, aki emberekkel foglalkozik tudja, ez nem mindig magától értetődő.

Mások értékelése része a munkakörnek?

Jogi szempontból érdemes utánanézni, miből adódhat a munkavállalónak egy ilyen kérdés megválaszolására vonatkozó kötelezettsége? Ha ugyanis emberünk nem vezetői pozícióban van a cégnél, általában nem tartozik a feladatai közé másokról véleményt nyilvánítani. Ha viszont igen, akkor ennek szerződésében szabályozva kell lennie. Akadhatnak persze kivételek, például mikor valamilyen kiugró problémával kapcsolatos a kérdés: ha egy lopási ügy tisztázása a cél, vagy a vállalat működösének megakadására keresünk okokat, megoszthatjuk tapasztalatainkat, bár itt is érdemes kerülni a személyeskedést.

Vannak helyzetek, amikor a felettes ragaszkodhat a válaszhoz

Ha az alkalmazott nem megfelelően végzi a feladatait, esetleg már fény is derült valamilyen hibára, de a részletek tisztázásra szorulnak, a felettesnek szüksége lehet a közvetlen kollégák tapasztalataira, mert azok a vállalat operatív elemeiként sokszor nála jobban fel tudják mérni a tényeket. Ilyenkor egyébként érvényesül az úgynevezett kárcsökkentési kötelezettség, ami a munkavállalót terheli a munkáltatóval szemben. Ez azt jelenti: a szituáció tisztázása érdekében a főnök ragaszkodhat a válaszhoz, amennyiben tényszerű és munkával kapcsolatos dolgokról van szó. A személyes értékelés azonban itt sem kötelező.

Kétségek közepette, segítenek a közhelyek

Ha nem teljesen egyértelmű, joga van-e a vezetőnek kikérni az alkalmazottak véleményét, illetve azok kötelesek-e válaszolni, maradnak a kitérő, kissé közhelyes válaszok. Ezek hasznosak, mert elveszik a beszélgetés élét: „Nem tudok erről nyilatkozni.” és „Nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt megítéljem.” a barátaink.

Forrás: https://www.spiegel.de/karriere/chef-will-meine-meinung-ueber-kollegen-wissen-muss-ich-antworten-a-d2cf3869-0255-4ae7-8118-170cdd1ab12e 

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

H I R D E T É S