oraatallitas,eletmod,egeszseg, munkahely,stressz
Fotó: Envato

Vasárnap óraátállítás: mennyire viseli meg ez a munkavállalókat?

blank
blank

H I R D E T É S

Március 27-én vasárnap hajnali 2 óráról 3-ra kell előreállítani az órákat, ezzel pedig kezdetét veszi a nyári időszámítás. Viszont kérdés: milyen hatást gyakorol mindez a szervezetünkre? 

Bár a nyári időszámítás alapvetően nem annyira rossz, hiszen ezt követően pont egy órával tovább élvezhetjük majd a napsütést, de azért az óra tekergetése felvet néhány fontos kérdést. Példának okán azt, hogy mennyire viseli meg mindez az emberi szervezetet, illetve jó hatással van-e a pszichére. A témában korábban a 24.hu kérdezte meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar professzor emeritusát, Bárdos Györgyöt, aki elmondta, az óraátállítások negatív hatásai meghaladják a pozitívakat, s talán pontosan ez az oka annak, hogy egyre többen szeretnék a nyári és a téli időszámítás rendszerét teljesen megszüntetni. 

Zavar az erőben 

A professzor úgy véli, hogy a biológiai ritmusokat, úgy mint a szívritmus, vérnyomás vagy éppen a kiválasztó tevékenység az óraátállítás megzavarja, az egyes alrendszerek pedig ekkor eltérő sebességgel próbálnak meg alkalmazkodni az új körülményekhez, ennek hatására pedig felborul köztük lévő egyensúly. 

Melyik a jobb? 

A kutatások azt bizonyítják, hogy az őszi átálláshoz alapvetően jobban alkalmazkodunk, ennek nagy eséllyel az lehet az oka, hogy míg ősszel egy órával többet alhatunk, addig a nyári időszámítás kezdetekor megrövidül az alvásidő. 

Kiket visel meg a legjobban? 

A szorongásos állapotokra hajlamos, pszichés vagy depresszióval küzdő személyek számára az óraátállítás nagyon nehéz lehet, pláne ha mindemellett dolgoznak is. Az ő szervezetük különösen nehezen élheti meg az időeltolódást, de az igazság az, hogy a teljesen egészséges emberek számára is megterhelő lehet. Ezeken a napokon jellemzően fáradtabbak, frusztráltabbak, ingerlékenyebbek vagyunk. A legtöbben persze az álmosságon kívül mást nem érzékelnek, de negatív hatást gyakorolhat az átállás azokra, akik nagyon sokat dolgoznak. Esetükben felmerülhet a teljesítménycsökkenés, a koncentráció zavara, ami pedig a legrosszabb, hogy ezek a tünetek akár hosszú napokig is eltarthatnak. 

Mit lehet tenni? 

Bárdos György szerint az óraátállítás negatív tüneteit különböző trükkök bevetésével lehet csökkenteni. Mind mondja érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat az időeltolódáshoz, jó ötlet lehet például, ha az óraátállítás előtti napokban mindig egy kicsivel korábban fekszünk le, így tunningolva magunkat arra, hogy az átállás éjjelén vesztünk egy órát. 

Mikor lesz már vége? A nyári és a téli időszámítás kérdése már évek óta terítéken van, sőt a legfrissebb információk szerint az Európai Unió döntésének értelmében, a még a múlt században, energiatakarékossági szempontok miatt bevezetett óraátállítás megszűnik. 2024-ben ugyanis minden országnak véglegesen be kell állni a kiválasztott időszámításra, vagyis nem lesz többet óratekergetés.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S