Ha hamar gyorsan szeretnénk valami finomat, amit másnap magunkkal vihetünk a munkába, akkor készítsünk reteklevél pesztót.
Amikor retket vásárolunk a zöldségesnél, gyakran megkérdezik, hogy kérjük-e a levelét. Sokan ilyenkor rögtön rávágják a nemet, hiszen otthon úgyis a kukában landolna. Pedig a hónapos retek leveléből néhány perc alatt tízpontos pesztót lehet készíteni. Ami mellesleg napokig eláll a hűtőben, feltéve ha marad belőle.
Milyen ételekhez lehet használni a reteklevél pesztót?
Gyakorlatilag bármilyen tésztához legyen az spagetti, fussili vagy tortellini, de csirkecsíkokkal vagy csak pirítóssal kitunkolva is isteni. Egy remek alap bármilyen könnyed tavaszi ételhez, amit aztán másnap magunkkal vihetünk a munkába.
Fő előnye, hogy a reteklevél egy igazi zerowaste alapanyag, a pesztóban nincsen benne semmi romlandó, így nagy melegben is biztonsággal szállítható, és az elkészítéséhez csak egy konyhai aprítógépre lesz szükség.
Hozzávalók:
Reteklevél pesztós tészta
3 csomag retek levele
4-5 gerezd fokhagyma
egy marék mandula
egy marék pisztácia
fél citrom leve
egy pici olívaolaj
ízlés szerint só és bors
A retekleveleket megmossuk és a konyhai aprítógépbe tesszük. Beletesszük az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a mandulát és a megtisztított pisztáciát. Belefacsarjuk a citromot, és belecsurgatunk egy pici olívaolajat is. Az aprítógéppel néhány perc alatt krémesre turmixoljuk. Végül sózzuk, borsozzuk. És kész. Közben pedig kifőzünk egy adag tésztát hozzá. Ha éppen puha a tészta, akkor alaposan összekeverjük a pesztóval, és már csomagolhatjuk is a munkába.