blank

Továbbra is jelentős a feketemunka az építőiparban

blank
blank

H I R D E T É S

Minden harmadik embert feketén foglalkoztatnak az építőiparban, a munkaadók sokszor arra hivatkoznak, hogy nem ismerik az új, visszamenőleges bejelentési kötelezettségre vonatkozó szabályozást – derül ki egy tavasszal végzett, háromhetes célvizsgálatból, melyről a Népszava számol be.

Az ellenőrzések kiemelten az építőiparra – autópályák, hotelek, hidak, társasházak, családi házak építésére, felújítási munkákra – irányultak.  A célvizsgálat során 899 építőipari vállalkozás 2520 dolgozóját ellenőrizve is azt találta a hatóság, hogy a munkáltatók hatoda foglalkoztatja csak teljesen szabályosan dolgozóit, minden harmadik munkavállalót viszont feketén dolgoztatnak. Ezek az eredmények hasonlóak a két évvel korábban lefolytatott ellenőrzések tapasztalataihoz.

Mint kiderült, az új előírások még ismeretlenek a munkáltatók és könyvelőik körében. Például az, hogy az idén március 1-je óta a fekete foglalkoztatáson kapott cégek a büntetési tételek megfizetésén túl kötelesek az adóhatóságnál bejelenteni is az érintett munkavállalóikat – legalább a minimálbér mértékéig, és legalább 30 napra visszamenőleg tehát járulékot kell fizetniük a feketén dolgozók után is.

Az építőiparban a feketefoglalkoztatás 93 százalékban a bejelentés elmulasztásával valósul meg. Elterjedt gyakorlat, amikor a helyszíni ellenőrzés után a munkáltatók pár percen belül bejelentik a foglalkoztatottakat. Vagyis tisztában vannak a jogszabályi kötelezettséggel, de a hatósági ellenőrzés elmaradásában bízva csak akkor jelentik be a dolgozókat, ha már elkerülhetetlen.

Érdekesség, hogy a munkabérrel kapcsolatos szabályok megsértése miatt csupán 1 százalékban intézkedtek az ellenőrök. A munkáltatók még a feketén foglalkoztatottaknak is kifizették a minimálbért vagy a garantált bérminimumot nagyságrendekkel meghaladó, előzetesen kialkudott összegeket.

Fotó: Envato

#foglalkoztatas #feketemunka #ellenorzes #epitoipar

H I R D E T É S