blank

A tájékozott munkatárs fejfájást okozhat

blank
blank

H I R D E T É S

Miért néznek felhúzott szemöldökkel a munkáltatók, ha alkalmazottjuk nem írja alá a közös megegyezésről szóló felmondást, mivel nem ő kívánja otthagyni a céget, és tudja, hogy a rendes felmondással végkielégítés és szabadságmegváltás is jár? Vagy miért okoz még 2021-ben is meglepetést a cégvezetők számára, ha munkavállalójuk tájékozott az ágazati béreket illetően, és a munkájáért legalább azzal egyenértékű fizetést szeretne kapni? Sajnos főként a kisvállalkozások egy részénél még mindig az a nézet uralkodik, hogy „te csak dolgozz, mi majd minden mást intézünk”. Ami nem is lenne gond, ha a munkáltató és a munkavállaló érdeke azonos súllyal esne a latba. De sajnos ez sok esetben nincs így.

Megtörtént eset, amikor egy kisvállalkozás vezetője, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudott munkát biztosítani az alkalmazottjának, fel akart neki mondani. Szóban közölte is a szándékát a munkatárssal, de semmilyen lépést nem tett az ügyben. Teltek a hetek, amikor is egy nap azt kérte a cégvezető, hogy adja le a kolléga az elérhetőségeket, amikkel dolgozott. A meglepett munkatárs visszakérdezett, hogy milyen okból, hiszen határozatlan idejű szerződéssel volt a cégnél és semmilyen esemény nem történt, ami ezt indokolná. A cégvezető azt válaszolta, hogy azért, mert elbocsájtja. Mire a munkavállaló elmondta, hogy mi a rendes felmondás menete, mennyi felmondási idő, végkielégítés és szabadságmegváltás jár neki. Ezek az információk láthatóan kibillentették az egyensúlyából a cégvezetőt, aki még bepróbálkozott a közös megegyezéssel való távozás javaslatával, majd másnapra megszületett az írásos felmondás. De a munkaviszony megszűntéig igen hűvös maradt a kettejük közötti viszony.

Számos történetet hallunk olyan esetekről, amikor az elbocsátandó kolléga elé írásban letett felmondást azonnal alá akarják íratni vele, pedig lelkileg roppant megterhelő lehet ez a helyzet (pláne, ha váratlanul éri), és nem is biztos, hogy ilyen nyomás alatt képes felelős döntést hozni. Plusz a törvény nem is kötelezi rá. Olyan is előfordult, hogy valakit védett korban, tehát a nyugdíjazása előtt bocsátottak el így, és mivel annyira megdöbbent a döntésen, hogy még gondolkozni sem tudott, ott azonnal aláírta a papírt, ezzel pedig a munkanélküli státuszát is (ami közfoglalkoztatással teljesedett ki). Vagy ott van egy másik eset: a munkáltató visszakérte a munkavállalójától a neki „folyósított” családi adókedvezmény összegét fél évre visszamenőleg egy összegben, mivel szerinte nem volt jogos annak elutalása. Azonban az érintett kolléga utánanézett, -kérdezett a dolognak, és kiderült, hogy az megjárt neki. De mi van, ha a munkatárs nem ilyen tájékozott és „bátor”? Márpedig nem mindenki az.

Természetes, hogy a munkáltató és a munkavállaló nézőpontja különböző, az érdekeik sem mindig keresztezik egymást. De a törvények, a jogszabályok kereteket szabnak kettejük viszonyának. Az, hogy valaki nem ismeri ezeket, nem mentesíti az alól, hogy a szabályozások ellenében járjon el. Aki valamennyire is ismeri a vállalkozói világot, tudja, hogy a kisvállalkozásokat irányítóknak cégvezetőknek, könyvelőknek, jogászoknak, HR-eseknek, és még ki tudja, mennyi mindennek kell lenniük egyszerre ahhoz, hogy működtetni tudják a vállalkozásukat. Ehhez elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékozódjanak, és olyan szakmai tanácsadókkal működjenek együtt, akik naprakészek a saját területükön.

De ahogy a cégvezetők, úgy a munkavállalók is egyre felkészültebbek a jogaikat, a lehetőségeiket illetően. Nem ritka, hogy a munkaszerződésüket átnézetik egy jogásszal, mielőtt aláírják, vagy ahogy a fenti esetben is, utánanéznek a hatályos jogszabályoknak. A munkaerőpiacra belépő Z generáció tagjai pillanatok alatt elővarázsolják a rájuk vonatkozó előírásokat az internetről, és élnek is az ezek nyújtotta lehetőségekkel. Azon is érdemes elgondolkodni: ha elvárja tőlük a munkáltató, hogy a munkájukban a jogszabályok megtartásával, a legjobb tudásuk és naprakész információk birtokában lássák el a feladatukat, akkor munkavállalóként miért ne működnének így?

Szerző: K.T.

#munkajog #munkaeropiac #munkaltato #elbocsatas #munkaszerzodes #alkalmazott #HR

H I R D E T É S