gyermekmunka

Fellép a munkaerő kizsákmányolása ellen az EP

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Parlament képviselői felvennék a harcot a kizsákmányolás és a gyermekmunka ellen a harmadik világban. Az európai cégeket köteleznék arra, hogy csak feddhetetlen hátterű beszállítóktól vásároljanak és vállaljanak felelősséget az esetleges katasztrófákért. Erről szól az uniós vállalati magatartási kódexről szóló jelentés, amelyet jóváhagytak az Európai Parlamentben. – írja az Euronews.

“A javaslat célja az, hogy felelősségteljes magatartást kérjen az üzleti világtól. Szeretnénk elkerülni a médiában látott eseteket, mint amilyen a bangladesi gyáromlás, a nigériai szennyezések voltak, vagy éppen a vendégmunkások halála a katari focivébé építkezésein. Szeretnénk, ha ilyesmi ritkábban történne meg, valamint azt is, hogy az ilyen esetekhez köthető európai cégek is vállalnák a felelősséget” – mondta az ügy beterjesztője, egy holland EP-képviselő.

Az európai országok némelyikében van már hasonló szabály a kellő gondosság elvéről, például Hollandiában így kezelik a gyermekmunkát, vagy Nagy-Britanniában a kényszermunkát használó cégeket. Franciaországban egy általános érvényű szabály van, de ez csak a nagyvállalatok beszállítóira vonatkozik.

“Ha összeomlik egy gyár Pakisztánban, vagy Bangladesben egy beszállítónál, az áldozatok családtagjai nem feltétlenül tudják, hogy milyen jogsértés történt és hogy hová fordulhatnak segítségért, például az Európai Unió Bíróságához. Egy olyan direktívát szeretnénk, amely polgárjogi felelősséget vállal az áldozatokért, akik így kártérítést kaphatnak” – mondta egy aktivista, Claudia Saller.

Az Európai Bizottság még a nyár előtt törvényalkotási javaslatot nyújthat be az ügyben és az igazságügyi biztos szerint a program az európai zöld tervbe is bekerülhet.

Fotó: Quartz

Forrás: Euronews

#eu #vallalat #kenyszermunka #munkajog #kizsakmanyolas #gyermekmunka

H I R D E T É S