Indulás munkába
Forrás: Envato

Szülő vagy? Nem is gondolnád mi minden jár GYED/GYES után!

blank
blank

H I R D E T É S

Pozíció, részmunkaidő, szabadság, fizetés? Munkajogi szakértőnkkel összeszedtük milyen jogokat érvényesíthetnek a szülők, amikor visszatérnek a munkahelyükre GYED/GYES után.

A pelenkázós, mondókás, játszóteres hétköznapokból ugyan távolinak tűnhet az egykor hétköznapi munka világa, a gyermeket gondozó szülő alkalmazotti munkaviszonya valójában változatlan marad, csak fizetés nélküli szabadságát tölti a GYED/GYES alatt. A munkaszerződése él, az abban foglaltak pedig érvényesek: tehát visszatéréskor minden ott folytatódhat, ahol a szüléssel abbamaradt. Vagyis minimum ott, hiszen a szülőket megilleti néhány kedvezmény, ami megkönnyítheti a gyerekes-munkás hétköznapokat és szüneteltett karrier beindulását is.

Csak előre!

Hacsak a felek valamiért másként nem rendelkeznek, minimum abba a pozícióba kell visszavenni a szülőt, amiből gyermekgondozási szabadságra ment. Előléptetni persze lehet, de csupán a kimaradt hónapok/évek miatt a munkáltató nem léptetheti vissza.  

Részmunkaidő? Mehet!

Itt már nem mindegy, hogy mekkora gyermek mellett kezdődik újra a munka. Ha 3 évesnél fiatalabb a gyerkőc, akkor a munkáltató köteles engedélyezni azt, hogy az eredeti napi munkaidő felében – tehát például napi 4 órában – dolgozzon az anyuka vagy apuka. Ennek megfelelően a szerződést is módosítani kell részmunkaidőre. Ha a gyermek már elmúlt 3 éves, akkor a munkaidő a szerződésnek megfelelően változatlan marad. Azok a szülők, akik 3 gyereket nevelnek, a legkisebb gyermek 5 éves koráig élhetnek a részmunkaidő lehetőségével.

Jár a szabadság!

Valószínűleg sok szülő számára ez az egyik legjobb hír: a GYED/GYES alatt is jár a szabadság, amit a munkáltatónak kötelező kiadni munkába álláskor, a CSED és a GYED első 6 hónapja alapján.

Ha beteg a gyerek…

A visszatérés gyakran egybeesik a bölcsőde, óvoda elkezdésével, ami egyben az első nagyobb – és persze az egész családon végig söprő – betegséghullámot is jelentheti a család számára, de ezután is előfordulhat, hogy otthon kell maradni gyerek(ek)kel. Ilyen esetekben a szülő Gyermekápolási Táppénzre (GYÁP) jogosult. Ennek összege és feltételei nagyjából megegyeznek a táppénznél ismertekkel, és a gyermek 12 éves koráig vehető igénybe.

Fizetés? Emelés!

Visszatéréskor a munkáltatónak ajánlatot kell (kell!) tennie béremelésre. Ez nem csak a havi fizetésre, hanem az összes többi juttatásra is vonatkozik. Az emelés mértéke annyi lesz, amennyivel a többi kolléga bére átlagosan nőtt, amíg a szülő GYED/GYES-en volt.

Szerző: B.B.

Forrás: Envato

#GYED #GYES #munkajog #szabadsag #fizetes #munkaviszony #szabadsag #reszmunkaido

H I R D E T É S