blank

Karantén alatt nem táppénz jár, hanem fizetés

blank
blank

H I R D E T É S

Ha a cégvezetés karanténkötelezettséget ír elő külföldi vakáció után, arra az időre alapbér jár. A munkáltató munkavédelmi szempontból kérhet a dolgozótól türelmi időt, néhány nap önkéntes karantént és akár negatív PCR-tesztet is.

Zsédely Márta, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje a Penzcentrumnak elmondta: a munkavállaló ebben a türelmi időszakban nincs betegállományban, és már a szabadságát sem tölti, ezért erre az időre neki alapbér jár, mivel ez a köztes idő állásidőnek minősül.

Egy esetleges PCR-teszt költségeit is a munkáltatónak kell viselnie, mivel a hatályos jogszabályok nem írnak elő ilyesmit munkavállalóknak, amikor visszatérnek külföldi nyaralásból.

Fontos feltétel még, hogy a munkáltató adatvédelmi dokumentumokkal is rendelkezzen. A PCR-teszt eredménye a munkavállaló egészségügyi adatának minősül, ezért a munkáltatónak rendelkeznie kell hozzáférhető adatkezelési tájékoztatóval és megfelelő érdekmérlegelési teszttel is, mielőtt az intézkedést bevezeti. 

Ha a kockázatértékelés igazolja, hogy a fertőzési kockázat alacsony szinten tartásához szükséges a külföldről hazatérő munkavállalók további tesztelése is, akkor ez az intézkedés jogszerűen bevezethető, de csak a külföldi nyaralásból hazatérő munkavállalókat érintheti. Esetükben a munkáltató még a kiutazás előtt tájékoztatást kérhet a célországról és a visszaérkezés időpontjáról is.

#munkajog #karantén #jarvany #teszt

H I R D E T É S