blank
Millennial young Chinese businesswoman working stress out with project research problem on computer desktop in meeting room at small modern office. Asia people occupational burnout syndrome concept.

Vége az embertelen túlóráz(tat)ásnak Kínában

blank
blank

H I R D E T É S

Illegális a kinai legfelsőbb népbíróság szerint a “996-os” túlórázás, azaz a heti hat napon át reggel 9-től este 21 óráig tartó munka, ezzel pedig a kínai technológiai cégeknél elterjedt, “halálra dolgoztatást” vették célba.

Kína legfelsőbb bírósága és az Emberi Erőforrások és Társadalombiztosítási Minisztérium iránymutatásokat és példákat tett közzé arra vonatkozóan, hogy mi számít túlórának. A kérdés az utóbbi időben széles körű vitát váltott ki: egyre több céget büntettek a hatóságok, ha alkalmazta a 996-os túlóráztatást. 

Míg a hatóságok egy csomagküldő céget érintő esettel magyarázták meg, hogy a “996” miért illegális, addig az ilyen túlórázás néhány kínai vállalat és alkalmazott számára erénnyé váltak.

A múlt hónapban a TikTok kínai tulajdonosa közölte, hogy augusztus 1-jétől hivatalosan is megszünteti a hétvégi túlórákat, két héttel azután, hogy a rövid videós riválisa hasonló döntést jelentett be.

A bíróság és a minisztérium “996”-ot érintő kritikája egyúttal a Peking által vezetett, az ország technológiai óriáscégeivel szembeni, széles körű szigorítások közepette  történik, amelyek a monopol üzleti magatartástól egészen a fogyasztói jogokig terjednek .

Fotó: Envato

Forrás : szakszervezetek.hu

#munkaido #tulora #kina

H I R D E T É S