blank

2021: erre számíthatnak a munkavállalók német elemzők szerint

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírusválság hatása máris észrevehető az alkalmazottak számára: a fizetések stagnálnak, de vannak kedvezmények is. Lássuk, mit jósolnak a következő évre a szakértők.

Bérek és karrier

A járvány hatása nyilvánvaló: a bérszakértők jelentős visszaesésre számítanak 2021-ben, mivel a személyzeti költségvetés a legtöbb vállalatnál csökken. Növekedésről csak nagyon kis mértékben lehet szó, leginkább az olyan szakmák esetében, mint az ápolói vagy a nevelői. Egyébként itt is maximum 1,2-től 2,1 százalékig emelkedhet a fizetés. Az IT-szektorban az elemzők 1,3 százalékos növekedést jósolnak, a bérek várhatóan stagnálni fognak a turizmus, a marketing, az autóipar területeken. Továbbá problémássá válhat a helyzet az alsó- és középbérosztály alacsony tartományában.

A minimálbér emelése négy szakaszban

A járvány nyomán a német vállalatok 60 százaléka már bevezetett új előnyöket, amelyek valószínűleg 2021-ben tovább bővülnek. Ezek elsősorban a családi okokból igénybe vehető fizetett szabadságot, a home office felszerelések támogatását, a távmunkát és a rugalmas munkaidőt, a stresszkezelési, gyermekgondozási és wellness programok támogatását jelentik majd.

A nagyon alacsony jövedelműek valamivel több pénzre számíthatnak. A minimálbér négy szakaszban emelkedik 2022. július 1-ig a jelenleg 9,35 euróról óránként 10,45-re. 2021. január 1-jétől 9,50 euró kötelező, július 1-jétől 9,60 euró – újabb emelésre pedig a következő évben kerül sor.

Home office és mobilmunka

A döntéshozók eddig még csak a tervezetnél tartottak, ami az otthoni munkavégzést illeti. Ennek későbbi elfogadása mellett a munkaadókat majd kötelezhetik rá, hogy reagáljanak a munkavállalók kívánságára, amennyiben utóbbiak mobilmunkát igényelnek. Mindez azonban egyelőre a jövő zenéje.

Adókedvezmények és könnyítések

Az adóalap-kedvezmény 3,6 százalékkal, 9744 euróra nő. Ezen éves jövedelemig tehát nem kell majd adót fizetni.

A szolidaritási pótlék csökkentésére vonatkozó törvény alapján különösen az alacsony és közepes jövedelmű munkavállalók részesülnek előnyben. Azok az egyéni vállalkozások és társulások is előnyhöz jutnak, amelyek csak üzleti jövedelmet termelnek, és amelyek nyereségét jövedelemadó-köteles fizetni.

Családok számára nyújtott segély: a gyermek után járó támogatás 219 euróra nő. A harmadik gyermektől a szülők 225 eurót, a negyedik gyermekért 250 eurót kapnak. Ugyanakkor a gyermekpótlék 8388 euróra emelkedik egy-egy pár esetében.

2021 és 2023 között a szövetségi kormány az ingázók átalánydíját 30 centről 35 centre emeli a 21. kilométerről.

Társadalombiztosítási járulékok

Az éves bérhatár (JAEG) az évfordulón 64 350 euróra nő. Aki eléri ezt a fizetési szintet, mentesül az egészségbiztosítás alól, és önként egészségbiztosítást vagy magánbiztosítást kell kötnie. Másrészt azok, akik a változás következtében a JAEG alá kerülnek, ismét egészségbiztosítási kötelezettség alá esnek.

Az általános nyugdíjbiztosítás járulékplafonja 85 200 euróra emelkedik, ami azt jelenti: a havi fizetésekre 7100 euró összegű járulékot kell fizetni.

Forrás: https://www.karriere.de

Szerző: T.M.

#koronavirus #ber #karrier #Nemetorszag #ado

H I R D E T É S