blank
J

5000 fős leépítés a nagy német multinál

blank
blank

H I R D E T É S

Ismét leépít a német Thyssenkrupp. A hazánkban is jelenlévő multinacionális cég 5000 fő leépítését jelentette be, így mérsékli a koronavírus-válság negatív hatásait a cégnél. A most bejelentett lépéssel együtt már összesen 11 ezer alkalmazottól válnak meg a vállalatnál. – írja a Portfolió.

Még nem tartunk ott, ahova el szeretnénk jutni. A most következő lépések még fájdalmasabbak lesznek, mint az előzőek. De muszáj meglépnünk ezeket. – írja az elbocsátásokról szóló közleményben Martina Merz vezérigazgató.

A Thyssenkrup a 2021 szeptemberrel záruló pénzügyi évükre százmillió eurós nagyságrendű működési veszteséget várnak, míg 2020 szeptemberében zárult pénzügyi évükben 1,6 milliárd eurós működési veszteséget könyveltek el.

A vállalat korábban egy 6000 főt már elküldött, a mostani 5000 fős további leépítéssel együtt összesen 11 ezer dolgozótól válnak meg. A fennmaradt 7400 megszüntetésre ítélt pozíciót a következő három évben szüntetik meg. – írja a portál.

Májusban a cég arra figyelmeztetett, hogy az eladások visszaesnek, különösen az év második felében, nagyobb részben a cég gépjárművekhez és teherautókhoz szükséges alapanyagai, és alkatrészei iránt mutatkozó alacsonyabb kereslet miatt, miután a koronavírus-járvány következtében a cég vásárlói az üzemeik ideiglenes bezárására és a termelés visszavágására kényszerültek az autóiparban.

A thyssenkrupp K+F tevékenységet és gyártást is végez Magyarországon, Jászfényszarun, Debrecenben, Győrben és Budapesten. A cég magyar honlapja szerint Thyssenkrupp korábban 2021-re tervezte a motorkomponensek gyártásának elindítását az új pécsi gyártóüzemben. A vállalat sokáig kitartott a pécsi helyszínre tervezett zöldmezős beruházásának eredeti ütemterve mellett, azonban az autóipari piac bizonytalanságai, amelyre később a Covid-19 járványhelyzet miatti piaci csökkenés is negatívan hatott, a projekt várhatóan 1,5-2 évet tolódik.

Jelenleg közel 2200 munkatársa van a vállalatnak Magyarországon.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Forrás: Portfolió, Reuters

#autoipar #leepites #koronavirus #beruhazas

H I R D E T É S