HR manager trying to increase employee motivation

A digitalizáció hatására egyre több IT és HR szakemberre lesz szükség

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus a vállalatok 38 százalékában felgyorsította a digitalizáció folyamatát, ami fokozta a munkaerő iránt igényt – derült ki a ManpowerGroup felméréséből. Rugalmasabbá vált a munkaerő, jobb lett a munka-élet egyensúlya és nőtt az alkalmazottak autonómiája.

„A járvány hatására a keresett szakmákhoz kapcsolódó készségekkel rendelkező munkavállalók helyzete a korábbinál is jobban elszakadt azokétól, akik e készségek híján vannak – mutatott rá Fehér Tamás, a ManpowerGroup ügyvezető igazgatója. – Növekvő szociális feszültségek jelentkeznek akár az adott szervezeteken belül is, ami a korábbinál is nagyobb felelősséget jelent a HR-szakemberek számára.”

A ManpowerGroup 40 ország 26 ezer munkáltatója körében végezte el a felmérést. A munkáltatók 38 százaléka jelezte azt, hogy felgyorsítja digitalizációs tevékenységeit, és csak 17 százalék jelezte ezek időszakos felfüggesztését. Az automatizálást gyorsító cégek 86 százaléka tervezi, hogy növeli, de legalábbis szinten tartja jelenlegi létszámát.

A 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek 29 százaléka tervez gyorsítást, ám minél kisebb egy cég, annál kisebb ez az arány. A válság hatására elsősorban a pénzügyi, biztosítási, ingatlanos, és üzleti szolgáltató cégek igyekeznek behozni korábbi automatizálási lemaradásaikat. A feldolgozóipari, az építőipari és a kiskereskedelmi cégek megosztottak ebben a kérdésben.

Az érintett cégek a HR és IT funkciók esetében is terveznek létszámnövelést: ez a HR-nél átlagosan 15, míg az IT esetében 14 százalékos növekedést jelent.

Mindennek elsődleges oka a HR pozíciónyerése a járványhelyzet alatt: az üzleti stratégiákban ugyanis a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapott a munkatársak egészségének és közérzetének biztosítása. Ehhez új technológiára és új készségekre egyaránt szükség van.

A készségek tömeges fejlesztése és az átképzés kulcsfontosságúvá válik a következő évek során. A vírushelyzettől függetlenül is 2025-re várhatóan a munkafeladatoknak immár 50 százalékát fogják gépek végezni, miközben világszerte 97 millió új állás lesz köthető a mesterséges intelligenciához, az úgynevezett zöld gazdasághoz és a gondoskodási tevékenységekhez. Mindez óriási átalakulást okoz a munkaerőpiaci keresletben, és az ehhez való tömeges alkalmazkodást csakis az erre alaposan felkészített HR szektor lesz képes hatékonyan levezényelni.

A technikai készségek mellett egyre nagyobb szerep jut majd a szociális készségeknek (soft skills). Ilyen készség például megfelelő kommunikáció, időmenedzsment, alkalmazkodóképesség, analitikus gondolkodás, a kezdeményezőkészség, az empátia, valamint az együttműködési és csapatmunkához való készségek is.

Forrás: ado.hu

#felmeres #hr #digitalizacio #munlaeropiac #atkepzes #munkaero

H I R D E T É S