iroda

A foglalkoztatás jövője: hibridmunka

blank
blank

H I R D E T É S

Nem csak a magánéletünkben vezetett a koronavírus-járvány kitörése extrém változásokhoz, a munka világában is szükség volt alternatív megoldásokra, mint a home office vagy a távmunka. Egy „A jövő hibrid” című tanulmányban 10 német munkaügyi tanácsadócég azzal foglalkozott, a pandémia után hogyan fog alakulni a foglalkoztatás. Azt előre elárulhatjuk: a megkérdezettek jelentős része nem tudja elképzelni, hogy majd 100 százalékban visszatérjen az irodába.

A 3+2 modell

3 nap az irodában, 2 pedig otthon – vagy fordítva. Ez a trend látszik kialakulni, a megkérdezett munkáltatók már nem akarnak visszatérni a korábbi standardokhoz, sokkal inkább hisznek a különböző variációkban, sőt az olyan rugalmas megoldásokban, ahol a munkavállalók választhatnak preferenciáik szerint. Mindez azért fontos, mert a jó csapatmunka érdekében szem előtt kell tartani a team minden tagjának igényeit, természetesen a hatékony munkavégzés érdekében. És itt mutatkozik meg a hibridmunka előnye: egy kiegyensúlyozott mix a home office és a jelenléti munkavégzés kombinációjával.

Az iroda mint a kreativitás, a kapcsolatok és az azonosulás helye

A felmérés részeként világossá vált, hogy az irodahelységek továbbra is relevánsak maradnak a jövőben, de szerepük jelentősen megváltozik. A helyszíni megbeszélés különösen előnyös a szakmai eszme- és tapasztalatcserék végett, például ötletgyűjtés és információmegosztás keretében. Új, egyedi irodai koncepciókra van azonban szükség, amelyek több találkozási és kreatív teret kínálnak. Az alkalmazottak egyebek mellett telefonos vagy videókabinokat, rugalmas berendezéseket és jó konferencia-technológiát neveztek meg kívánságaikként.

Otthoni iroda: nő a termelékenység, de sokszor az egészség rovására

Kezdetben sok cég félt attól, hogy az otthoni munkavégzés rányomja majd a bélyegét az alkalmazottak effektivitására, termelékenységére. Ez azonban egész máshogy alakult, holott a házimunka, a YouTube-videók, és sok-sok más tényező könnyedén elterelhette volna a figyelmet a tényleges feladatokról.

A német felmérés azt mutatja azonban, hogy a megkérdezett munkaadók kifejezetten elégedettek az eredményekkel, sőt megnövekedett munkavégzésről számolnak be. Fontos azonban, hogy a home office nem válhat állandóvá. A hibridmunka hosszú távon egészségesebb, mert leveszi a nyomást az alkalmazottakról.

A digitalizáció rohamosan megindult

A koronavírus-válságot a digitalizálás óriási növekedése kísérte világszerte. Új eszközöket fejlesztettek ki és vezettek be a mindennapi munkába, fellendülnek a virtuális kommunikációs csatornák. Mivel a technológiával és az infrastruktúrával kapcsolatos alapköveket így le kellett rakni, a hibridmunka a jövőben a legtöbb vállalat számára már nem jelent kihívást. Arra viszont figyelnie kell a vállalatoknak, hogy a vezetők és az alkalmazottak is szert tegyenek a megfelelő kompetenciákra, hogy a lehető legjobban tudják alkalmazni az új eszközöket.

Forrás:  https://www.karriere.at

Szerző: T.M.

#homeoffice #munkaegeszseg #digitalizacio #koronavirus #foglalkoztatas #hibridmunka

H I R D E T É S