blank

A Wizz Air elavult és munkásellenes felfogást képvisel a norvégok szerint

blank
blank

H I R D E T É S

Norvégia miniszterelnöke bejelentette, hogy a Ryanairhez hasonlóan a magyar kötődésű Wizz Airrel sem utazik többet, mert a légitársaság nem hagyta jóvá a szakszervezetek megalakulását – írta meg az Index a Norway Today angol nyelvű honlap cikke alapján.

A norvég törvények értelmében a Wizz Air nem akadályozhatja meg a dolgozóinak, hogy szakszervezetekbe tömörüljenek. Erna Solberg arra reagált ezzel, hogy a Wizz Air megindította norvég belföldi járatait, egyúttal visszautasította a norvég szakszervezetek követelését a kollektív szerződés megkötésére.

A norvég kormányfő bejelentésével egyidőben két nagy norvég szakszervezet, az Industri Energi és a Nito is bejelentette bojkottját.

A vállalat elnök-vezérigazgatója, Váradi József gyerekesnek nevezte a bojkottot egy dán újságnak, hozzátéve: a cég munkahelyeket ment meg és teremt, miközben az alkalmazottainak piaci béreket fizet, ehhez nincs szükség az érdekképviseletek segítségére.

blank

A Dagens Næringsliv szerint a Wizz Airnél a bérek az összköltségnek csak a 9 százalékát érik el, kevesebbet, mint a SAS-nál vagy a Norwegian-nál. Váradi József viszont rámutatott: “Nézze meg az összes légitársaságot, amelyet elfoglaltak a szakszervezetek: ezek mind a csőd szélén állnak.”

Erre reagálva a norvég szociáldemokrata Munka Párt szerint Váradi nyilatkozatai elavult és munkásellenes felfogást tükröznek, valamint a norvég sikertörténet és a munkához való hozzáállás ismeretének teljes hiányáról tanúskodnak.

A munka- és családügyi miniszter szerint úgy néz ki, a Wizz Air menedzsere nem ismeri és nem érti a norvégok munkához való hozzáállását. “Ezek szerint nem érti, hogyan képzeljük el a norvégok karrierjét és munkáját. A szakszervezetekről alkotott nézetei finoman szólva is nagyon idegenek” – írta cikkében a portál.

Forrás: airportal.hu

#wizzair #legikozlekedes #szakszervezet #Norvegia

H I R D E T É S