blank

Alkalmazottak nélkül újra bezárnak a szállodák?

blank
blank

H I R D E T É S

Bár júniusban már elkezdett felpörögni a hazai turisztikai szektor, az elmúlt két hónap létszám gyarapodása a vidéki szállodákat fenntartó társaságoknak volt köszönhető: a láncoknál és a fővárosi hoteleknél továbbra is lényegében stagnál az alkalmazottak száma.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2021 első negyedévében 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén, mint egy évvel korábban. A g7.hu számításai számításai szerint csak a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. A többségüket elküldték, de az ágazati szereplők szerint a bizonytalanság miatt sokan maguk álltak fel, és kerestek más megélhetést.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének júliusban megválasztott elnöke szerint azoknak, akik az elmúlt másfél évben elhagyták a szakmát a 95 százaléka nem is akar visszatérni. Ez alsó hangon 30-35 ezer embert jelent, ennyi alkalmazott biztos hiányzik most az ágazatból.

A szakember szerint ráadásul ez messze nem a folyamat vége. Ha Budapesten is jobban beindul a turizmus, akkor még nagyobb lesz a verseny a munkaerőért az országon belül. A hiány azonban egyáltalán nem magyar sajátosság, nagyon hasonló a helyzet Ausztriában és Németországban is.

A szektor számára a kormányzat tavaly adott olyan kedvezményeket és támogatásokat, amelyek segítették a túlélést, a munkaerő-helyzet kezelésére azonban ezek nem elegendőek – szükség lenne egy olyan direkt foglalkoztatási támogatásra is, amely a kialakult munkaerőpiaci helyzetet kezeli: például járulékmentességre, ami lehetővé tenné a bérek növelését.

Fotó: Envato

#turizmus #munkaerohiany #beremeles

H I R D E T É S