blank

Ár-bér spirál okozhat inflációt Amerika után az egész világon ?

blank
blank

H I R D E T É S

Nyugat-Európa az elmúlt 30 év legnagyobb inflációjától retteg. Az Egyesült Államokban az éves infláció már elérte az 5%-ot is, míg az eurozónában jelenleg 2%-on áll. A munkába visszatérők alacsony száma felpörgetheti a munkabéreket ez pedig magával húzhatja az pénzromlást is.

Az ár-bér spirál kialakulásának jelei már most látszanak az amerikai munkaerőpiacon. Az ING friss tanulmányából kiderül, hogy az Egyesült Államokban jelenleg 7,63 millióval dolgoznak kevesebben, mint a pandémia előtt. Sokan nem azért nem dolgoznak, mert nincs hol, hanem mert a támogatások miatt nem éri meg visszatérni a munkába. Az amerikai munkaerőpiacon így óriási hiány támadt a képzett munkaerőből, amit a cégek egyre magasabb kezdő bérekkel és bónuszokkal próbálnak ellensúlyozni.

A Portfolio cikkében kiemeli : a magasabb bérek rákényszerítik a vállalatokat az árak emelésére. A drágulás erősíti az inflációs érzetet, növeli a bérelvárásokat – ez vezethet az ár-bér spirál kialakulásához.

Az ING szakértői szerint ezek a hatások az euroövezetben sokkal korlátozottabban jelentkeznek. A térség munkanélkülisége eleve csak alig 2%-ot növekedett a járványos időszakban – köszönhetően a kormányzati bértámogatási programoknak – és a foglalkoztatottság is kezdi már közelíteni a járvány előtti szintet. Az ING szerint így a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az emberek egyszerűen visszatérnek a rövidített munkaidőből a főállásukba.

A másik ok, ami miatt nem kell tartani egy esetleges ár-bér spiráltól a térségben, hogy az ING szerint a térség csak 2022 közepére éri el a pandémia előtti gazdasági kibocsátási szintet, aminek köszönhetően így a bérek sem fognak olyan drasztikusan emelkedni, mint a tengerentúlon.

#jaravany #munkaber #inflacio #usa #eurozona

H I R D E T É S