Pizza delivery boy calls to customer

Átalakulóban a platformmunka

blank
blank

H I R D E T É S

A platformgazdaság az egyik legfontosabb új trend a munka világában és jelenleg óriási vita zajlik az Európai Unióban a munkakörülmények kapcsán. A digitális platformmunka-piac az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt. Digitális platform köti össze a szolgáltatót és az ügyfelet, ezen keresztül vehetünk igénybe különböző szolgáltatásokat – ilyen például az ételfutár vagy a taxiszolgáltatás is.

A platformok új munkalehetőségeket teremtenek, de egyelőre problémás a munkakörülmények biztosítása, illetve az is, hogy az algoritmusok tisztességesen bánjanak a munkavállalókkal. Az Európai Unió nyilvános konzultációt indított a platformmunkások jogairól, felkérve a szakszervezeteket és a munkáltatói szervezeteket, hogy találjanak megoldást. Ha nem sikerül megállapodniuk, a Bizottság 2021 végéig jogszabályokat dolgoz ki. – írja az Euronews.

A platformmunka új modellje elbizonytalanította a kormányokat a szabályozást illetően. Spanyolország az első uniós ország, ahol az ételfutárokat munkavállalóként alkalmaznák az ennek megfelelő szociális juttatásokkal együtt. A vállalkozók szerint szükség van az érdekvédelemre, de nem akarnak alkalmazottá válni, mert tapasztalataik szerint ez nem jelent akkora védelmet, amekkorának a kormány próbálja beállítani.

Míg a munkavállalók némelyikének fokozottabb szociális védelemre van szüksége, mások a rugalmas munkaidőhöz ragaszkodnak, akárcsak az erre modellre építő digitális platformok. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint évi 4 milliárd eurót termelnek meg így Európában.

A pandémiával és a házhozszállítás fellendülésével a párbeszéd felgyorsult. Az Európai Bizottság konzultációt indított a digitális platformoknak dolgozó munkavállalók védelmének javítása érdekében.

#munkajog #platform #foglalkoztatas #eu #vallalkozas

H I R D E T É S