blank

A munkanélküliség növekedésével számol az új osztrák munkaügyi miniszter

blank
blank

H I R D E T É S

Az év első két hónapjában még enyhén emelkedhet a munkanélküliség Ausztriában – mondta a hétfőn beiktatott új munkaügyi miniszter. Martin Kocher kifejtette, hogy a munkanélküliek számának növekedése a téli hónapokban megszokott, de most a koronavírus-járvány miatt még kevesebbeknek jut munka; például azért, mert a szálloda- és a vendéglátóipar zárva tart.

A rövidített munkaidőről szólva a miniszter elmondta, hogy az elsődleges cél a járvány megfékezése, a napi új megbetegedések csökkentése, a lakosság minél szélesebb körű beoltása, s majd ezek eredményétől függően lehet dönteni a munkaidőkről.

A home-office új szabályozásáról a miniszter optimistán nyilatkozott, úgy véli, a szociális partnerekkel folytatott tárgyalások jó úton haladnak, de az adózási szabályok miatt a pénzügyminisztériumot is be kell vonni. Ennek dacára heteken belül megszülethetnek az otthoni munkára vonatkozó új rendelkezések.

A miniszter a koronavírus-járvány leküzdése után a munkanélküliségi helyzet gyors javulására számít, egyrészt az újra beinduló gazdaság, másrészt a foglalkoztatás bővítése, valamint a munkaerő átképzése és átcsoportosítása révén.

Ausztriában a decemberihez képest tovább emelkedtek a munkanélküliségi mutatók, jelenleg 532 751-en vannak munka nélkül, ez 26 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. 414 773-an dolgoznak rövidített munkaidőben, amelyre eddig 5,6 milliárd euró támogatást fizetett ki az állam, és a következő, márciusig tartó időszakra további 4 milliárd eurót hagytak jóvá. A 2021-es költségvetésben előzetesen 5 milliárd euró tartalék van a rövidített munkavégzés finanszírozására, de szükség esetén ez a tétel még növelhető.

Csökkent tavaly a vállalati csődök száma Ausztriában a válság következményeinek kivédésére nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően, az idén azonban legkésőbb az év második felében már csődhullám jelentkezésére számít az AKV (Alpenländische Kreditorenverband), a hitelező pénzintézetek szakmai képviseleti szervezete.

Az oltási kampányban magasabb fordulatszámra kapcsoltak

Ausztriában az egészségügyi minisztérium közlése szerint 53 000 ember kapta meg eddig a koronavírus elleni első védőoltást. Sebastian Kurz kancellár pedig bizakodóan nyilatkozott kedden arról, hogy két héten belül az összes idősotthonban végeznek az oltás első körével – adta hírül az orf.at, az osztrák közszolgálati televízió internetes oldala.

A fővárosban eddig közel 10 000-en kapták meg az oltást, többnyire az idősotthonok lakói és személyzete. Kedden már az ország legnagyobb kórházában (AKH, Bécs) folytatódott a kampány, és a héten fokozatosan kiterjesztik a többi kórházra is.

Oltási kampány lesz a hétvégén

Ezen túlmenően január 15-e és 18-a között nagyszabású oltási műveletet szerveznek a fővárosban háziorvosoknak, mentőápolóknak és más egészségügyi dolgozóknak az egyik, már korábban kiépített “tesztutcában” – jelentette be Michael Ludwig, Bécs polgármestere újságírók előtt kedden. A főváros mintegy 18 400 adag vakcinával számol hetente, így az idősotthonokban és a kórházakban folyamatosan végzett oltás mellett hozzávetőlegesen 11 000 orvost és egészségügyi dolgozót várnak hétvégén az oltási kampány helyszínére. A tervek szerint februárban kerülnek sorra azok a 80 éven felüliek, akik nem otthonokban, hanem saját háztartásban élnek egyedül vagy családban.

A Moderna vakcinájának első szállítmánya is megérkezett az országba. Felgyorsították az elektronikus oltási könyv informatikai hátterének kiépítését is.

Veszélyes az internetről oltóanyagot rendelni

A Gyógyszerészi Kamara eközben óva intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak az interneten egyre nagyobb számban megjelenő oltóanyagok megvásárlásától, mert azok egytől egyig hamisítványok. “Már csak azért is, mert az elsőként engedélyezett Biontech/Pfizer vakcinát mínusz 70 fokon kell tárolni, azaz az interneten való rendelés és kiszállítás során a hűtési lánc egyértelműen megszakadna” – áll a kamara közleményében.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1536 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 383 833 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2301, az intenzív kezelésre szorulók 378-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 72-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6819-re emelkedett

Forrás: MTI

#ausztria #oltoanyag #vakcina #egeszsegugyidolgozok #koronavirus #munkanelkuliseg #turizmus

H I R D E T É S