blank

Azonos értékű munka – azonos bér. Sokba kerülhet ez a Tesconak

blank
blank

H I R D E T É S

Elvesztette az Európai Bíróságon a Tesco azt a pert, amelyet jelenlegi és korábbi alkalmazottai indítottak ellene azzal a panasszal, hogy kevesebb bért kaptak a brit kiskereskedelmi lánctól, mint az ugyanott dolgozó kollégáik. A felperesek főképp a Tesco áruházaiban dolgozó nők voltak, akik szerint törvényellenes, hogy az elosztó hálózatban foglalkoztatott férfiakénál kisebb volt a fizetésük.

A Tesco Stores kiskereskedő, amely a termékeit online és az Egyesült Királyságban található üzletekben értékesíti. Ezekben összesen mintegy 250 000 munkavállalót foglalkoztatnak, akik különböző típusú munkakört látnak elírja a Világgazdaság.

A Tesco Stores hozzávetőleg 6000 egykori és jelenlegi munkavállalója 2018 februárjától perelte a társaságot azzal az indokkal, hogy nem részesült a férfi és a női munkavállalókat az egyenlő munkáért megillető egyenlő díjazásban, megsértve ezzel a nemzeti szabályozást és az EUMSZ 157. cikket. A Bíróság mindenekelőtt megállapította, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése ellenére a kilépési megállapodás alapján hatáskörrel rendelkezik az előzetes döntéshozatal iránti kérelem megválaszolására.

A bíróság döntése szerint az egyenlő értékű munkát végző munkavállalók díjazási feltételeit össze lehet hasonlítani még akkor is, ha különböző telephelyeken dolgoznak. Mert, ha a díjazásra vonatkozó feltételek egyetlen forrásból erednek, a munkavállalók munkavégzése és díjazása összehasonlítható, még akkor is, ha ez utóbbiak különböző létesítményekben végzik munkájukat.

A döntés végleges, azt az első fokon eljáró watfordi munkaügyi bíróságnak figyelembe kell vennie. Az ítélet hatással lehet más európai kiskereskedelmi cégekre is.

#munkaugy #nagy-britannia #tesco #berek #birosag

H I R D E T É S