blank

Bérköltség támogatás a munkaerőpiaci programban

blank
blank

H I R D E T É S

A munkatapasztalat-szerzést és a nyílt munkaerő-piacra lépést támogatja a „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú városok területén és várostérségében elnevezésű program”, mely 3 hónapra, illetve akár egy évre is biztosíthat 100 százalékos bértámogatást a foglalkoztatók számára, amennyiben nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztat.

A projekt átfogó célkitűzése a foglalkoztatási helyzet javítása a foglalkoztatás bővülése és a lakosság életminőségének javulása érdekében.

A foglalkoztatási stratégia négy közvetlen célt fogalmaz meg:

– vállalkozások foglalkoztató képességének javítását,

– a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztésével a munkaerő-piaci aktivitás és részvétel ösztönzését,

– a humán erőforrások fejlesztését,

– a munkaerő-piaci szereplők informáltságának bővítését, partnerség kialakítását és az együttműködés elősegítését.

A támogatás kétféle konstrukcióban nyújtható nyilvántartott álláskeresők alkalmazása esetén:

blank

„Legfeljebb 90 nap, 100%-os támogatási intenzitás”, de minimis konstrukció

A támogatás célja a munkatapasztalat-szerzés. A támogatás mértéke a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100%-a lehet, a támogatás összege havonta legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150%-a és annak szociális hozzájárulási adója összegéig terjedhet.

A támogatás célja egyrészt oldani a munkáltatók előítéleteit azáltal, hogy megismeri a munkavállaló munkavégző képességét, munkabírását, másrészt, hogy a résztvevők önmaguk is meggyőződjenek arról, hogy alkalmasak a képzettségük, a képességeik, a korábbi szakmai tapasztalataik alapján a valós munkafeltételek között zajló munkavégzésre.

„Legfeljebb 8+4 havi, 100%-os támogatási intenzitás”, de minimis konstrukció

E bérköltség támogatás konstrukció csak, de minimis bérköltség támogatásként nyújtható a résztvevő foglalkoztatásához olyan hatósági szerződéssel, amely a teljes (legfeljebb) 8+4=12 hónapra állapít meg kötelezettségeket. E konstrukció a program hátrányos helyzetű álláskereső, inaktív és a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra kilépő célcsoportjai számára van fenntartva, de a program más foglalkoztatási támogatási konstrukciójával nem kombináltan is nyújtható. A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap lehet, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett.

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bér és szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100%-a, a támogatás összege havonta legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150%-a és annak szociális hozzájárulási adója összegéig terjedhet.

Mindkét támogatási konstrukciónál szükséges, hogy a munkavállaló felvétele a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva munkavállalói létszám nettó növekedését eredményezze.

Pályázat azonosító: TOP-6.8.2-15/16 Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében elnevezésű programból nyújtható bérköltség támogatásról

Szerző: Tóth Eszter, Pénzügyi-számviteli szakellenőr, Kék-Indigó Kft.

#palyazat #penzugy #berkoltseg #munkaeropiac #allaskereso #tamogatas

H I R D E T É S