Euro banknotes in jeans pocket. Success, wealth and poverty, poorness concept. Euro currency background with copy space.

DK: az Európai Szakszervezeti Szövetség kampányt indított az európai minimálbér érdekében

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kampányt indított annak érdekében, hogy minél több ország minél hamarabb nyilvánítsa ki az európai minimálbér-szabályozás szükségességét – jelentette be a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Dobrev Klára egy keddi, online sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy már korábban elkészült az európai minimálbér szabályozásáról szóló jogszabálytervezet. Az Európai Parlament alelnöke hozzátette, még sok feladatuk van ahhoz, hogy ebből a direktívából ténylegesen törvényerejű rendelet legyen.

Az európai minimálbér-szabályozás arról is szól, hogy a minimálbér-megállapodást ne lehessen mondvacsinált okokkal “figyelembe sem venni, vagy nem fontosként figyelembe venni” – fogalmazott. Ne lehessen kihagyni az erős szakszervezeteket és ne lehessen a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb Európában – közölte.

Amennyiben az európai minimálbérről szóló direktíva hatályos lenne, akkor az átlagbér ötven, illetve a medián keresetek hatvan százalékában lenne meghatározva az a minimumszint, ahonnan a tárgyalások indulnának – emelte ki.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kampánya arról is szól, hogy lehetőség szerint minden tagállam minden munkavállalója “legyen lefedve” kollektív szerződéssel – fogalmazott. Magyarországon jelenleg húsz százalék körüli ez a lefedettség, az irányelv azonban azt mondja, hogy hetven százalékot kell megcélozni – emelte ki, hozzátéve, ebben a kormánynak, a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek egyenlő felelőssége van.

Forrás: MTI

#eu #europaiminimalber #jogalkotas #szakszervezetek

H I R D E T É S