young woman standing with bicycle countryside near garden in village

Életmódváltás a láthatáron? Vissza vidékre!

blank
blank

H I R D E T É S

Home office, digitális oktatás, végre együtt a család, buli a zsebkendőnyi nappaliban, már csak a tanító néni és a főnök hiányzott, de szerencsére az imént ők is csatlakoztak. Az intim szférátok halovány emlék mindössze, de legalább csodálatos dolog három ember teendőit végezni egyszerre. Menekülj vidékre, ha kedves az idegrendszered. Bozsits Józseffel, a Vidéken Jó! Alapítvány vezetőjével kalandozunk a miértek körül és hogy mekkora most a mozgástér távol a város zajától.

József világlátott polgárként már évekkel ezelőtt úgy döntött, visszatér a gyökereihez és a vidéki gazdálkodás mellett teszi le a voksát. Akkoriban még legfeljebb freelancerek, digitális nomádok engedhették meg maguknak, hogy rugalmas munkaidőben távmunkát vállaljanak. Ha valaki vidéki életre vágyott, akkor praktikusan kénytelen volt a gazdálkodást választani, azaz újra a föld közelébe, a természet közelébe kerülve rábízni maga és családja megélhetését annak termékenységére, és valahol a jó szerencsére. Valljuk be, ez nem mindenkinek pálya.

Persze nincs az életnek olyan területe, ahol a szerencse ne játszana szerepet, ahogy ezt az utóbbi idők történései is mutatják. Esélyes tehát, hogy ahogy annak idején felfedezők százai vállalták a kockázatot, hogy az új élet reményében akár egy ismeretlen kontinensre költözzenek, vagy ahogy a falvak népe a városokba áramlott jobb és könnyebb megélhetés reményében, meglehet, hogy a betondzsungel Tarzanjai is készek lesznek most életmódot váltani, egy kicsit nagyobb mozgástér és friss levegő kedvéért. Abban ugyanis talán mind megegyezhetünk, hogy ez az új szituáció kifejezetten vidékbarát, de legalábbis helyigényes. Hiszen mennyire jó, ha a gyerekek „szünetben” kimehetnek az udvarra, ha esetleg mindkét szülő külön szobában kényelmesen rendezheti be házi irodáját, hogy ott zavartalanul végezze munkáját, és még a szokásos családi közösségi terek is megmaradhatnak eredeti funkciójuknál: nem kényszerülünk a konyhaasztal minőségének folyamatos váltogatására az étkeztetés és az online bejelentkezések között random cikázva. Egyszóval, talán eljött az idő, hogy sokan elgondolkodjanak azon, hogy vidéken bizony sok szempontból valóban jó.

Az alapítvány célja többek között a vidéki élet népszerűsítése, a vidék természeti, épített, és kulturális értékeinek, örökségének felmutatása. Folyamatosan, és sokszor sikerrel pályázik például olyan településfejlesztési lehetőségekre, amelyek eredeti formájukban megmaradt parasztházak felújításához, közösségi célú hasznosításához nyújtanak segítséget, vagy természetközeli, a vidéki életmóddal kapcsolatos programokat szerveznek edukációs céllal.

Ne feledjük, ha a jövő generációi már kisgyermekként találkoznak ezekkel a folyamatokkal, megértik, hogyan, mennyi fáradságos munka árán kerül az étel az asztalra, ha mindezt maguk is megtapasztalják, bizonyára úgy az elemózsiát, mint a természetet jobban megbecsülik majd. Ilyen és ehhez hasonló fenntarthatósági programok óvodás kortól egészen ifikorig elérhetők a Vidéken Jó! Alapítvány szervezésében.

Természetesen ahhoz, hogy valaki klasszikus gazdálkodásra rendezkedjen be egy kis faluban, ahol egyébként a madár sem jár, ez még nem elég, mindehhez jelentős elszántság és bátorság kell. Nem csak valamiféle elkötelezett, tisztelettel és alázattal teli megközelítés és hozzáállás, kockázatvállalás, bölcsesség és ősbizalom, hanem rátermettség, és akár némi kereskedői véna is, hogy a megtermelt árukat vagy helyben, vagy esetleg a közeli városokban valahogy értékesíteni lehessen. A szakember felhívja a figyelmet, hogy ez nem mindig könnyű feladat, amennyiben a faluban még vagy már nem laknak elegen, ha turisztikai pontként nem elég népszerű, a szép álmok pillanatok alatt szertefoszlanak. Ugyanakkor nem muszáj lemondani a vidék hívogató romantikájáról laikus városlakóként sem: ha az irodák huzamosabb ideig és nagyobb arányban „szerveződnek át” a nappalikba, a vidék kiváló lehetőségeket tartogathat a családok számára is, mintegy öngerjesztő folyamatként húzva maga után az infrastruktúrát ezeken az elfeledett kis településeken.

Szerző: B.E.

#homeoffice #tavmunka #fenntarthatosag #eletmod

H I R D E T É S