blank

Gondatlansággal vádolnak vasutasokat Egerben

blank
blank

H I R D E T É S

Az Egri Járási Ügyészség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésével vádol két vasutast, akiket azzal gyanúsítanak, hogy gondatlan magatartásuk miatt veszélyesen közel került egymáshoz két InterCity szerelvény.

A vádirat alapján az elsőrendű vádlott két éve augusztusban forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a Hort-Csány vasútállomáson Miután észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, a biztosítóberendezésen esetleges megoldásokat alkalmazva – például a kezelőgombok és a körülöttük lévő gyűrűk közé gombostűt szúrva – kezdte el az állomáson áthaladó vasúti forgalmat irányítani. A váltók kitérő állásba álltak át, így fennállt a veszélye az állomásról ekkor induló InterCity járat és egy oda érkező szerelvény ütközésének.

A váltók átállásának pillanatában a másodrendű vádlott által vezetett IC-vonat 94 méterre járt a váltótól. A mozdonyvezető azonban tovább fokozva a kialakult veszélyhelyzetet, nem észlelte a veszélyt, így későn kezdhette meg a vonat gyorsfékezését, emiatt pedig a mozdony az állomásra tartó InterCity újába került. A vészfékező szerelvény végül 205 méterre állt meg a másiktól. Az ellenkező irányba tartó vonatkocsikban összesen 300 ember utazott.

A vádhatóság a forgalmi szolgálattevővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetőre pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. Emellett javasolta a forgalmi szolgálattevő eltiltását foglalkozásának gyakorlásától, határozott időre.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#veszelyeztetes #gondatlansag #buncselekmeny #munkavegzes

H I R D E T É S