blank

Ha kevés az ember, emberéletek kerülnek veszélybe

blank
blank

H I R D E T É S

Fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt. Vagyis romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága – jelentette ki a Népszavának a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Salamon Lajos szerint a hivatalos statisztikák nem adnak valós képet a tényleges helyzetről, mert ma már a létszámba olyanokat is beszámítanak az igazgatóságok, akik segítik ugyan a munkát, de maguk nem oltanak, nem mentenek. Szerinte épp ezért kritikával kell kezelni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatait.

A szervezet a lap kérdéseire azt írta, hogy jelenleg több mint 7500 tűzoltó lát el „készenléti feladatokat”, és ez a létszám érdemben nem változott 2012 óta. Az országos parancsnokság nem is titkolja, hogy a listában a beosztott tűzoltók mellett szerepelteti a „gépjárművezetőket, különleges szer kezelőket, tűzoltásvezetőket, vegyi/radiológiai/ biológiai felderítő szakembereket, a búvárokat, kutyavezetőket és hajósokat” is.

A tűzoltók csökkenő létszáma hosszú évek óta vita tárgya. A tűzoltó-szakszervezet elnöke arra emlékeztetett, hogy az újak egy ideje sokfelé kevesebben vannak, mint a leszerelők. Idén júliusban az OKF épülete előtt 73 frissen végzett tűzoltó tett esküt, de például 2008-ban még 700 tűzoltót avattak egyszerre a Hősök terén.

Az utóbbi években alig jönnek jelentkezők a szakma alacsony megbecsülése miatt.  A lap egyik újságírója beszélt egy csaknem 25 éve vonuló szakemberrel, aki 240 ezer forintos nettó bérért menti az életeket, de kezdő kollégái 170 ezerért teszik ugyanezt. Legutóbb 2020. januárjától kaptak béremelést egy tízszázalékos illetménykiegészítés formájában, ami az ígéretek ellenére azóta sem épült be az alapbérükbe.

Fotó: Envato

#tuzoltosag #katasztrofavedelem #letszamhiany #berek

H I R D E T É S