blank

Hollandiában még mindig diszkriminálják a várandós nőket a munkaerőpiacon egy felmérés szerint

blank
blank

H I R D E T É S

Hollandiában a várandós vagy csecsemő korú gyermeket nevelő nők még mintegy 40 százalékát éri diszkrimináció a munkaerőpiacon – olvasható a holland emberi jogi intézet hétfőn közzétett felmérésében, megállapítva, hogy nem történt előrelépés a legutóbbi jelentése óta.

A négyévente elvégzett kutatás során 1150, négy évnél nem idősebb gyermekkel rendelkező, dolgozó nőt kérdeztek meg arról, hogy tapasztalt-e hátrányos megkülönböztetést a munkaerőpiacon. A kutatók azt a következtést vonták le, hogy a várandósság “nagy kockázati tényezőt” jelent a munkakereső nők számára.

A felmérés szerint a válaszadók egyötödét nem vették fel arra a munkára, amelyre jelentkezett, és 10 százalékukkal a munkaadók közölték, hogy kifejezetten várandósságuk miatt nem tudják őket alkalmazni. Az új szerződést kötni kívánó nők egyharmada arról számolt be, hogy munkaviszonyról szóló megállapodást a munkadó “az utolsó pillanatban megváltoztatta”, illetve az is elfordult, hogy a munkáltató végül meggondolta magát, és nem között szerződést a megkérdezettel.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az ideiglenes szerződéssel rendelkező várandós vagy kisgyermekes nők, csaknem felének nem hosszabbították meg a munkaviszonyát. A válaszadók egynegyedét nem léptették elő munkahelyén, nem kaptak se fizetésemelést se jutalékot, illetve problémáik voltak a munkába való visszatérésről szóló megállapodások megkötésében. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 11 százaléka számolt be a hatóságnak az őt ért diszkriminációról.

Az intézet felszólította a holland kormányt, hogy mielőbb hajtsa végre az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokat a diszkrimináció ezen formája elleni küzdelem érdekében.

Forrás: MTI

#Hollandia #egyenjogusag #munkaeropiac #munkakeresok

H I R D E T É S