blank

Irány haza vagy maradjunk külföldön ?

blank
blank

H I R D E T É S

Különleges kutatás készült, melynek eredményeit a Portfolio is publikálta. Külföldön élő magyarokat kérdeztek többek között arról, mi kellene ahhoz, hogy hazatérjenek.

A British Telecom és a Medián szakemberei először közvetlenül a koronavírus-járvány előtt kérdeztek meg külföldi magyarokat a hazatérési terveikről, majd ezt megismételték az első hullám után, így az is kiderült, hogyan hatott a járvány a kivándorolt magyarok gondolkodására.

A válaszadók döntő többsége nem tervezi a kint tartózkodásának a végét. A hazatérők valamikori távozásában nagyobb szerepe volt a jövedelmi viszonyoknak, de befolyásolták a döntést szakmai szempontok is, különösen a munkavégzéssel összefüggő tárgyi illetve a szakmai előmenetel lehetősége.

A felmérés szerint a kivándorolt magyarok alig 40 százaléka ítéli meg úgy, hogy a képzettségének teljes mértékben megfelelő munkát végez, majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy a munkájuknak semmi köze nincs a képzettségüknek. A válaszadók nagy többsége dolgozik, csak 10 százalék mondta, hogy tanul külföldön.

A többség nagy helyi cégben, illetve multinál dolgozik, minden negyedik kint élő magyar helyi kisvállalkozásban alkalmazott, és 8 százaléknak saját vállalkozása van. A külföldön munkavállalók közel egyötöde a vendéglátásban dolgozik, és összességében csaknem egyharmad a szolgáltatási szektorban dolgozók aránya.

A válaszadók átlagosan 688 ezer forintnyi pénzt keresnek a munkájukkal. Ez több mint két és félszerese annak, amit Magyarországon ma keresnének és több mint három és félszerese a távozásuk előtt otthoni jövedelmüknek.

Ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegyék a hazatérésüket, a legtöbben a jövedelmi lehetőségek és a hétköznapi élet minőségének javulását várják el. Ami a jelenlegi viszonyokat illeti, a válaszadók 60 százaléka kizártnak tartja, hogy egy éven belül hazatérjen. Életkor szerint a legfiatalabbak tartják a leginkább valószínűnek, hogy hazatérnek, és a 40-44 év közöttiek körében a legkisebb ez az érték.

#munkavallalas #felmeres #kulfold #karrier

H I R D E T É S