Kékgallérosok
Útépítő munkások

Jót remél az atipikus szektor

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus-járvány 50%-kal vetette vissza a nyugdíjas, 20%-kal a diákfoglalkoztatást, és mindössze 8%-kal a kölcsönzési szektort 2020-ra. Az idei év végére azonban ötödével nőhet a diákok, negyedével a kölcsönzöttek, és duplájára az időskorúak nettó árbevétele – tette közé az összesen 420.000 atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezeteik legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ, a KÖZÉSZ és az MMOSZ.

„Sokan erőn felül próbálkoztak kollégáik munkaviszonyban tartásáért, úgy a fizetett szabadságok, mint az ideiglenes megoldásnak gondolt áthelyezett munkanapok lehetőségével, ami azóta a legtöbb iparágba beépült. Tavaly nyáron már sikeresen toboroztunk: nem volt olyan pozíció, amit ne tudtunk volna határidőn belül betölteni. 2021 első féléve a korábban megszokott volument, a válság előtti forgalmat hozta – amiben persze a február 1-jei 4%-os bérnövekedés is megjelenik -, s úgy látjuk még ezt is felülmúlja majd az évzárás” – mondta a HRportálnak Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke.

A jelen munkaerő-piaci helyzet a nyugdíjas szövetkezeteknek is kedvez.  A foglalkoztatott tagok és a partnervállalkozások száma folyamatosan növekszik. „Előrejelzéseink szerint a 2021-es év 2019 teljesítményéhez közel várható, de szükséges ehhez, hogy a nyugdíjas korosztály biztonságban érezze magát a munkaerőpiacon, ami a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek felelőssége” – mondta Dolgos Attila KÖZÉSZ alelnök.

Dénes Rajmund Roland MMOSZ elnök úgy látja, az Y és Z generáció térnyerése miatt is egyre vonzóbb az atipikus foglalkoztatás flexibilitása, változatosága, a mobilitás támogatása, vagy akár a távmunka opciója.

Forrás: HRportal

#foglalkoztatas #atipikusmunka #munkaeropiac #ber #koronavirus

H I R D E T É S