blank

Külföldön vállalnál munkát? Tervezd meg!

blank
blank

H I R D E T É S

Elképzelhető, hogy már megfogalmazódott benned a gondolat, hogy előbb-utóbb szeretnél külföldön munkát vállalni, de még nem vagy elég elszánt. Az is lehet, hogy már az első lépéseken gondolkodsz. Megeshet, hogy a jövőben kerülsz olyan szituációba, amit egy külföldi munkavállalással látsz jónak megoldani. Akármi is az ok, akármilyen fázisában is tartasz a folyamatnak, érdemes nagyon tudatosan végiggondolni és megtervezni a lépéseket. Mutatjuk.

Egy ilyen döntés meghozatala alapos átgondolást igényel. Ráadásul a jelenlegi járványügyi helyzet most teljesen átírja a térképet, remélhetőleg csak rövid időre, hogy aztán visszatérhessen sok minden a megszokott kerékvágásba. Ettől eltekintve, általánosságban is érdemes végiggondolni a kihívásokat, akár a pillanatnyi várakozás, vagy várakoztatás során.

Okok, amik miatt mozdulnál

Természetesen sokféle oka lehet annak, hogy valaki külföldön szeretne átmenetileg, vagy akár hosszabb távra is munkát vállalni. Például pallérozná a nyelvtudását, vonzza az adott ország kultúrája, több sikerben, nagyobb és gyorsabb anyagi gyarapodásban reménykedik. Lehet, hogy az illető aztán örökre ott ragad, pedig nem is tervezte, vagy pár év elteltével hazajönne inkább, vagy esetleg a szél tovább fújja más határokon is túl.

Mint a folyamatok operatív részére általában, erre is igaz, hogy minél tudatosabban gondolkodsz és tervezel, annál nagyobb a siker esélye. Semmiképpen nem árt tehát, ha van egy forgatókönyved, A és B tervekkel.

Lehetséges, hogy magányos farkasként állsz neki a munkakeresésnek. Ez sem teljesen esélytelen, bár kétségkívül a legbevállalósabb verzió. Ebben az esetben is érdemes elgondolkodni rajta, mik az indokaid, miért választod az adott országot. Természetesen a nyelvtudásnak jelentős szerepe lehet, de elképzelhető, hogy a miliő a vonzóbb számodra.

A keresés fázisa is sok kérdést vet fel

Lehet, hogy (amikor már újra lehetőség nyílik erre) amellett a verzió mellett döntesz, hogy azonnal kiköltözöl (például mert egyedülállóként megteheted, vagy átmenetileg hátrahagyod a családot). Ebben az esetben nagyobb esélyed van a személyes interjúkon megjelenni, ugyanakkor számolnod kell a kinnlakás költségeivel, akár hónapokon keresztül, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy azonnal megtalálod a képzettségednek, elképzeléseidnek megfelelő állást.

Itthonról is kezdheted a keresést, ám ez esetben számolnod kell azzal, hogy egyik pillanatról a másikra kell majd átrepülnöd egy állásinterjúra, vagy, hogy az önéletrajzodban megadott magyar telefonszámon nem nagyon keresnek. A kialakult szituáció legalább az online interjúknak kedvez most, ennek a lehetőségét viszont érdemes lehet meglovagolni, az azonban mindenképpen fontos, hogy a téged később akár virtuálisan, akár fizikai közelségben alkalmazó lehetséges külföldi munkaadódnál igyekezz bevágódni. Kelet-európaiként ez nem mindig egyszerű.

Mindenképpen tudatosítsd, hogy mik a legfontosabb szakmai jellegű és egyéb „pluszpontjaid”, amik a nemzetközi piacon is értékesek és ezeket kommunikáld!

Nemcsak a munka fontos, hanem a kulturális kérdések és a kapcsolatok is

Érdemes lehet a személyes kapcsolataidra támaszkodnod. Ha például vannak már barátaid, ismerőseid az adott országban, mindenképpen vedd fel velük a kapcsolatot, már csak azért is, hogy felkészülhess a helyi szokásokra, a kulturális sajátosságokra és ne érjen minden meglepetésként. Ismerőseid a munkakeresés folyamatában is segítségedre lehetnek, ajánlhatnak is téged. Érdemes olyan vállalatokat céloznod, ahol ismernek már jó magyar szakembereket, ezért várhatóan az irántad való bizalmuk is nagyobb lesz.

Figyelj oda, hogy önéletrajzod minél nemzetközibb típusú legyen, hogy a legrelevánsabb adatok álljanak elöl, a szakmai tapasztalataid felsorolásakor is igyekezz minél „nemzetközibben” fogalmazni, ez most nem az a helyzet, amikor a lokális dolgokat érdemes hangoztatni.

Ha nincsenek ismerőseid, próbálj olyan szakmai vagy egyéb fórumokat keresni, ahol szerezhetsz.

Miben és mikor tud segíteni a munkaerőközvetítő?

Ha egyedül keresel munkát, több weboldal is rendelkezésedre áll. Ugyanakkor jóval biztosabb módja a külföldön való elhelyezkedésnek, ha munkaerő- közvetítő, esetleg munkaerő-kölcsönző cégen keresztül teszed. Ők sokat segítenek a helyi viszonyok közötti eligazodásban, vagy akár a nyelvtudásod pallérozásában is, ráadásul egy csomó adminisztratív és szervezési bonyodalmat átvállalnak.

Elképzelhető, hogy már kiköltözésed során is támogatottságra számíthatsz, például mert multinacionális vállalat leányvállalatai közötti kapcsolódási lehetőségeket találtál.

Akárcsak itthon, a külföldi munkaerőpiacon is olyan munkákra érdemes koncentrálnod, amire igény van, amire nagy a kereslet. Ezeket a lehetőségeket figyeld, vagy kérd a munkaerő-közvetítő cégek segítségét. Speciális szakmai ismereteid lesznek a legjobb ajánlólevél számodra, természetesen a nyelvtudás mellett. Apropó ajánlólevél, vannak országok, ahol az önéletrajzhoz és a motivációs levélhez csatolva majdnem elvárt, hogy mellékeld.

Lehet, hogy rövidebb távon beéred egy szakértelmedhez képest alacsonyabb szintű munkakörrel is, hosszabb távon azonban valószínűleg sem anyagilag, sem a szakmai kihívásokat tekintve nem leszel elégedett, és könnyen benne is ragadhatsz. Ez esetben is igaz: tervezz tudatosan. Különösen, ha benne van a pakliban, hogy újra hazaköltözöl: nyilván a saját szakterületeden szerzett tapasztalataid fogják majd az előremeneteledet biztosítani és megkönnyítik az itthoni újbóli elhelyezkedést is.

Well…good luck!

Szerző: B.E.

#kulfoldimunka #allaskereses #munkaerokozvetito #karrier

H I R D E T É S