blank

Létszámbővítést, ugyanakkor áremelést tervez a német kkv-k negyede

blank
blank

H I R D E T É S

Tavaly ősszel egy hasonló felmérés még jóval pesszimistább számokról beszélt: akkor a  létszámbővítést tervezők aránya még tíz százalékponttal alacsonyabb volt – írja a Handelsblatt.

Egyes ágazatok most még bizakodóbbak:  az elektronikai iparban például a vállalkozások 44 százaléka, a vegyiparban és a műanyagiparban pedig egyharmada tervezi a foglalkoztatás növelését.

A mintegy ezer kis- és középvállalati vezető körében végzett felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka számolt be ugyanakkor soha még nem tapasztalt mértékű beszerzési nehézségekről a beszállítói láncokban kialakult fennakadások miatt. Az ellátási nehézségek az értékesítési árakon is nyomot fognak hagyni: a következő hónapokban ugyanis a cégek 36 százaléka tervez áremelést. Az előző, tavaly őszi felmérésében a megkérdezetteknek még csak egy ötöde tervezett áremelést.

Aggodalmat kelt a kkv-k körében az energiaárak emelkedése is, főként az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban tevékenykedők körében. A megkérdezettek 51 százaléka jelezte, hogy problémát jelenthet számára az árak emelkedése. A valaha mért legnagyobb arányban, 80 százalékban fejezték ki nemtetszésüket a megkérdezett vállalatok a bürokratikus terhek emelkedése miatt.

A szakemberhiány a kis- és középvállalatok 73 százalékának jelent gondot a legfrissebb felmérésben, míg az őszi felmérésben 67 százalék volt az arány.

#foglalkoztatas #nemetorszag #kkv #elektronika #vegyipar

H I R D E T É S