blank

Mennyire engedhetjük szabadjára a Nagy Testvért?

blank
blank

H I R D E T É S

A mesterséges intelligencia szerepe a munkaerőpiacon és a munkaerő-felvétel során az algoritmikus rendszerek szaporodásával gyorsan növekedett. Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban már a cégek 55 százaléka alkalmaz prediktív algoritmusokat a felvétel során, ennek azonban előkerülnek a hátrányai is.

Bár a mesterséges intelligencia rendszerek alapvetően lehetőségeket kínálnak a munkavállalók teljesítményének értékelésére, a  szakszervezetek néhány zavaró tendenciát azonosítottak azzal összefüggésben, ahogy a vállalatok felmérik alkalmazottaikat – nyilatkozta Isabelle Schömann, a legnagyobb szakszervezeti tömörülés, az ETUC konföderációs igazgatója az Euronewsnak.

A világjárvány idején a távmunka elterjedésével „azt látjuk, hogy néhány algoritmust bevezettek az online munkavégzéssel kapcsolatban, amelyeket hangsúlyosabban használták fel a munkavégzés, a munkavállalók nyomon követésére. Mennyi ideig dolgoznak, hányszor érintették meg a billentyűzetet, azért is, hogy mindezek nyomon követhetők legyenek. És ez nem elfogadható. Nem lehet ott a nagy testvér ezekben a dimenziókban. És ezt hívjuk indokolatlan megfigyelésnek” – tette hozzá a főtitkár.

A mesterséges intelligencia szoftverei révén, a munkavállalók feletti egyre gyakoribb ellenőrzés arra késztette az uniós jogalkotókat, hogy „javítani kell a közbiztonságot. Ez nem történhet meg, és soha nem engedjük, hogy az emberi jogok rovására történjen. Tehát egyensúlyt kell találnunk egyrészt az adatvédelem megőrzése, a magánélethez való jog, a szabadságjogok, a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a jobb biztonság között. A vörös vonal valahol középen van. És meg kell találnunk, és a megfelelő helyre kell helyeznünk” – hangsúlyozta az egyik képviselő.

Fotó: Envato

#munkahely #ai #adatvedelem #szabadsagjog

H I R D E T É S